SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

ITALIJANSKI KRATKODLAKI PTICAR-BRACCO ITALIANO

Go down

ITALIJANSKI KRATKODLAKI PTICAR-BRACCO ITALIANO

Post by Admin on Tue May 14, 2013 3:38 am

Originalni naziv BRACCO ITALIANO
FCI standard broj : 202 / Grupa : 7
Zemlja porekla Italija Odgajivačnice

Temperament

Brako je pas koji obožava ljude. Jako se vežu za ljude i imaju stalnu potrebu da budu u blizini ljudi. Najviše su vezani za svoju ljudsku porodicu. Što je bliži porodici, srećniji je. Posvećen je i odan. Voli da se igra. Odlično se slaže sa drugim psima i ostalim ljubimcima. Uživa da ugodi vlasniku. Veoma brzo uči i lako se dresira, ali ume da bude tvrdoglav. Ne podnosi grubu dresuru. U duši je lovac. Svaki zadatak ozbiljno shvata i sve čini da ga ispuni. Izuzetno je aktivan i potrebno mu je dosta fizičke aktivnosti. Dok je štene, često voli da grize stvari, ali nikad ne postane neurotičan kao neke druge veoma aktivne rase.
Brako je odličan porodični pas i savršeno se uklapa sa decom. Nije pas čuvar, iako će upozoriti porodicu na na dolazak stranaca ili bilo šta što mu se učini neobičnim. Ukoliko se na vreme socijalizuje, dobro se slaže sa ostalim psima i sa mačkama.

Kratak istorijski pregled: Pas starog italijanskog porekla korišćen je za lov na ptice i oblikovan je i razvijan tokom vekova; nekadašnji lov mrežom prilagođen je današnjem lovu odstrelom. Freske iz XIV veka svedoče o neospornoj, vekovnoj dugotrajnosti italijanskog ptičara, kada se radi o njegovoj morfologiji ili njegovim sklonostima ka lovu.

Opšti izgled: Snažne i skladne građe, energičnog izgleda. Poželjniji su primerci sa tanjim nogama, istaknutim mišićima, dobro definisanim linijama, jasno isklesanom glavom i brazdom ispod očiju, što sve zajedno doprinosi prepoznatljivosti ove rase.

Važne proporcije: Dužina tela jednaka je visini grebena ili je nešto veća od nje. Dužina glave jednaka je 4/10 visine grebena, a njena širina, merena u nivou jagodičnih lukova, manja je od polovine njene dužine. Lobanja i njuška su iste dužine.

Ponašanje i karakter: Otporan i prilagodljiv svakoj vrsti lova, ozbiljan je, obdaren izvanrednim sklonostima, umiljat i lak za obučavanje.

Glava: Uglasta i ravna u nivou jagodišnih lukova, njena dužina jednaka je 4/10 visine grebena; linija koja objedinjuje unutrašnje uglove očiju nalazi se u sredini dužine glave. Gornje uzdužne ose lobanje i ličnog dela su divergentne, što znači da gornja linija ličnog dela, ukoliko je produžimo, treba da se pojavi ispred potiljne kvrge, idealno je na polovini dužine lobanje.

Lobanjska regija: Gledana sa strane, lobanja formira vrlo otvoren luk. Gledana odozgo formira razvučenu elipsu, u uzdužnom smislu.
Širina lobanje, merena u nivou jagodičnih lukova, ne prelazi 1/2 dužine glave. Obrazi su suvi. Čeono ispupčenje i nadočne arkade dobro vidljive, dok je stop slabo naglašen. Čeona brazda vidljiva, završava se na polovini dužine lobanje. Međutemena kvrga kratka i blago ispupčena. Potiljna kvrga naglašena.

Predeo lica

Nosna pečurka: Obimna, sa velikim i dobro otvorenim nozdrvama, blago prelazi pred- nju ravan usana sa kojima obrazuje ugao. Boja: kestenjasta ili ružičasta, manje ili više svetlija od boje dlake.
Njuška: Lični deo ili pravolinijski ili blago ispupčen. Dužina njuške jednaka je 1/2 dužine glave, a njena dubina doseže 4/5 njene dužine. Gledano od napred, bočne strane njuške blago konvergiraju ka napred, pokazujući njenu znatnu širinu. Brada je blago vidljiva.
Usne: Gledano od napred, gornja usna dobro razvijena, tanka i opuštena, ali ne i mlita- va, prekriva vilicu; blago je prelazi, gledano sa strane. Gledana od napred, formira prevr- nuto slovo ,У" ispod nosne pečurke; ugao usana treba da je naznačen, ali ne i opušten.
Zubi: Zubni lukovi dobro prilagođeni, zubi pod pravim uglom u odnosu na vilicu, makazast zagriz sekutića. Podjednako je dozvoljen i klještast zagriz.
Oči: Usađene polubočno, blagog i poslušnog izraza, nisu ni upale ni izbočene. Izdašan otvor očnog kapka je ovalnog oblika. Očni kapci savršeno prilagođeni očnoj jabučici (nema ni entropije ni ektropije); iris, svetio ili tamnooker ili kestenjast, u skladu sa bojom dlake.
Uši: Pravilno razvijene, duge toliko da dosežu vrh nosne pečurke bez istezanja. Širina je jednaka bar 1/2 dužine; slabo se podižu; usađene su radije ka nazad, u nivou jagodične linije; relativno zbijene; cenjenije je tvrdo uvo sa dobro označenom prednje-unutrašnjom ivicom u obliku poruba, savršeno priležućom uz obraz; kraj uva je blago zaobljen.
Vrat: Snažan, oblika zarubljene kupe, dužine koja nije manja od 2/3 dužine glave, dobro odvojen od potiljka. Sa donje strane vrata prisutan je blagi dupli fanon.

Telo

Gornja linija: Gledana sa strane, podeljena je na dva dela: pravi, kos, takoreći pravolin- ijski, ide od grebena do 11. kičmenog pršljena, i drugi, blago ispupčen, spaja se sa sapima.
Greben: Dobro istaknut, vrhovi lopatica dobro razmaknuti.
Leđa: Slabinski deo širok, mišićav, kratak i blago ispupčen.
Sapi: Dugo (oko 1/3 visine grebena), široke i vrlo mišićave; idealan ugao koji zaklapa kuk ispod horizontale je 30°. Karlica široka.
Grudni koš: Širok, dubok i dobro spušten do nivoa laktova, nije kao brodska kobilica, sa dobro zaobljenim rebrima, naročito u svom gornjem delu, kos.
Donja linija: Gledano sa strane, skoro ravna u predelu grudnog koša, blago se uzdiže u predelu stomaka.
Rep: Snažan u korenu, prav, sa blagom tendencijom stanjivanja, prekriven kratkom dlakom. Kada je pas u pažnji, a naročito kada lovi, horizontalno je, ili skoro horizontalno, nošen. Skraćuje se tako što se ostavlja patrljak dug od 15 do 25 cm.
Prednje noge: Plećka jaka, vrlo mišićava, duga i iskošena, slobodna u kretanju; nadlak- tica kosa, dobro prileže uz grudni koš; podlaktica jaka, uspravna, sa čvrstim i dobro odvo- jenim tetivama; vrh lakta treba da se nalazi u vertikalnoj liniji koja ide od zadnjeg ugla lopatice ka tlu; došaplje skladno, suvo, dugo i blago iskošeno; šape zatvorene, ovalne, sa dobro povijenim i zbijenim prstima i jakim noktima dobro povijenim ka tlu. Njihova boja je bela, oker ili braon, svetlija ili tamnija u odnosu na boju dlake; jastučići elastični i otporni.
Zadnje noge: Butine duge, odozgo nadole se ne odvajaju jedna od druge, mišićave, sa skoro pravolinijskom zadnjom ivicom; potkolenica jaka, skočni zglob širok, došaplja rela- tivno kratka i suva. Šape, kao i kod prednjih nogu, imaju zaperke čije odsustvo nije mana. Tolerišu se dupli zaperci.

Kretanje: Izdužen i brz kas sa jakim potiskom; glava uzdignuta sa nosem visoko, tako lovi, nosna pečurka prelazi leđnu liniju.

Koža: Otporna, ali elastična, tanja je na glavi, sa donje strane vrata, pazuhu i donjem delu tela. Spoljnje sluzokože treba da su boje koja odgovara boji dlake, ali nikada sa crnim pegama. Unutrašnja sluzokoža usta je ružičasta; kod čilastih ili belo-kestenjastih pasa, ponekad je braon ili bledokestenjasto ispegana.
Dlačni pokrivač

Struktura dlake: Kratka, gusta i sjajna, tanja i kraća na glavi, ušima, prednjim delovi- ma nogu i šapama.

Boja: Bela, bela sa svetlije ili tamnije oranž ili ćilibar flekama razlilčite veličine; bela sa manjim ili većim flekama kestenjaste boje; bela opegana bledooranž, bela prošarana kesten- jastom (čilasto-kestenjasta); u ovoj, poslednjoj kombinaciji, poželjan je metalni odsjaj i više se ceni toplija nijansa kestenjaste, tzv. „tamnooranž boja kaluđerske mantije". Poželjna je simetrična maska na licu, ali se toleriše i njeno odsustvo.

Visina i masa:
Visina grebena između 55 i 67 cm Najbolja visina za mužjake 58 do 67 cm Najbolja visina za ženke: 55 do 62 cm. Masa između 25 i 40 kg u skladu sa visinom.

Mane: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

Eliminacione mane: Naglašen prognatizam. Visina koja za ±2 cm prelazi granice nave- dene standardom.

Mane koje su uzrok diskvalifikacije: Prorezan nos; konvergentne lobanjsko-facijalne ose; šarene oči; predgriz; odsustvo pigmentacije (albinizam); dlaka: crna, bela i crna, trobojna, riđa, boje lešnika, jednobojna, sa oznakama boje plamena; koža, sluzokoža i spojevi sa crnim prugama.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 169
Datum upisa : 2013-04-28

http://srpskiradnipsi.serbianforum.info

Back to top Go down

Re: ITALIJANSKI KRATKODLAKI PTICAR-BRACCO ITALIANO

Post by malisa on Wed Jun 04, 2014 7:01 pm

Ima drugar,ide i na divlje svinje

malisa

Broj poruka : 9
Datum upisa : 2014-06-04

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum