SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

ПУЛИН СРПСКИ ПАСТИРСКИ ПАС I ДЕО

Go down

ПУЛИН СРПСКИ ПАСТИРСКИ ПАС I ДЕО

Post by Admin on Mon Jun 09, 2014 1:34 am


Nivo delatnosti: Visok
Brzina uèenja: Visoka
Temperament: aktivan nezavisan, mužjaci dostojanstveniji i hrabriji od ženki
Sposobnost kao psa èuvara: Visoka
Sposobnost nadziranja: Veoma visoka
Velièina legla: 5-7
Životni vek: 9-11 godina.

Preci pulina su sojenièki lupoidni psi. Ti preci su u stalnim kretanjima i migracijama opstajali zajedno sa nomadima i njihovim stadima u najsurovijim prirodnim uslovima. Od tog doba do danas svi psi koji vode poreklo od sojenièkih pasa do danas nisu se mnogo promenili u samom izgledu i karakteru. Ostali su kao takvi još više uèvrstili svoje radne karakteristike: izdržljivost i otpornost. Taj stari primitivni tip pasa opstao je na raznim krajevima sveta. Kao takav od davnina koristio se za razlièite namene, sve u zavisnosti od klime, položaja, vrste terena, a u vezi sa tim i èovekove delatnosti i civilizacijskog nivoa razvijenosti. Taj delokrug delatnosti kretao se od same zaštite gospodara, lova sa njim, vuèe sanki do èuvanja stada. Prirodna selekcija u egzistencijalnom smislu, u ovom sluèaju preživljavanja samog psa i èovekova intervencija da kroz radno najsposobnije jedinke sebi ostvari cilj, svog što lakšeg preživljavanja, dovelo je do rezultata koji nam govore da je pas u èovekovom civilizacijskom razvoju imao izrazito veliki udeo. Od pra istorije i peæinskog perioda, preko sojenièkog do današnjeg doba teško je i zamisliti šta je sve upisano u gene jedne rase poput pulina ili neke druge sliène, kakvih je na planeti možda najviše.
Pulinovo genetsko nasleðe je izrazito jako i veliko. Ono je oèito na sam prvi pogled u psa i glavu sa izražajnim oèima, visoko nošenim špicastim ušima i zavijenim repom na leðima koji govore o njegovoj visokoj pozornosti.
Karakter i temperament kao kod retko koje rase.
Kao u granit uklesano stoji: odan, oštar, èuvaran, okretan, aktivan, izdržljiv, malo traži a puno daje!
To je odraz onog bogatog nasleða koje i dan danas nosi u sebi jureæi stada nepreglednim panonskim pustarama, sposoban da preživi i bez èovekovog prisustva iako je samo sa njim kompletan i kao pas i kao biæe. To je strastveni jurišnik na sve što mu se poveri da tera. Od ovaca, krava, konja, koza, svinja do gusaka. Pulin zahteva stalan rad i akciju. Bez toga on nije, ne samo pulin, nego ni pas.
Da bi se neko detaljnije upoznao sa ovim psom i njegovim karakterom neophodno ga je videti u njegovom prirodnokm okruženju i ambijentu. U ruralnom ravnièarskom stoèarstvu koje polako jenjava i koje preti da na žalost svih, a posebno ljubitelja radnih pasa, otera u zaborav deo neafirmisanog narodnog blaga, zapostavljenog našim svakidašnjim nemarom. U vezi nemara sa pulinom kao delom našeg kulturnog i civilizacijskog nasleða nekom drugom prilikom.
Zadatak nam je detaljnije i na uobièajen kinološki naèin opisati pulina. Kakav je, šta radi, i kako radi. Kako je veæ navedeno to je vrlo okretan i aktivan pas sa izraženim radnim sposobnostima. Njegov karakter i radne sposobnosti usko su vezane i nemoguæe ih je odvojeno posmatrati. Ipak namenski mogu se posmatrati odvojeno, a tu je nekoliko vezanih celina.
Opšti karakter,
karakter i rad u polju sa stokom,
Karakter i rad u domaæinstvu
Pulin je specijalno ovèarski pas, teraè stoke. Ipak on je univerzalan pas i za nisku i za visoku stoku, kako na terenima ravnièarskog tako i brdskog tipa. Opšta pozornost pulina je preduslov za dobar start u nagonu za akcijom. Poznavanje poverenog stada i terena na kome ga èuva su dobar preduslov da zadate radnje izvršava taèno.
Nastavak u sledecem broju.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 169
Datum upisa : 2013-04-28

http://srpskiradnipsi.serbianforum.info

Back to top Go down

Re: ПУЛИН СРПСКИ ПАСТИРСКИ ПАС I ДЕО

Post by sremacvojka on Mon Jun 09, 2014 2:09 am

Konacno jedan pravi Srpski forum,bravo za admina,teme su odlicne.Inace moja omiljena rasa se pulin i evo nekih slika pasa u radu:


sremacvojka

Broj poruka : 2
Datum upisa : 2014-06-09

Back to top Go down

Re: ПУЛИН СРПСКИ ПАСТИРСКИ ПАС I ДЕО

Post by misko on Mon Jun 09, 2014 2:19 am

Drago mi je da je neko konacno obratio paznju na nase autohtone rase pasa,a narocito na pulina koji to zasluzuje.Evo jednog dobrog po mom ukus :

misko

Broj poruka : 4
Datum upisa : 2014-06-09

Back to top Go down

Re: ПУЛИН СРПСКИ ПАСТИРСКИ ПАС I ДЕО

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum