SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

SIBIRSKI HASKI -SIBERIAN HUSKY

Go down

SIBIRSKI HASKI -SIBERIAN HUSKY

Post by imperator rascie kennel on Tue May 14, 2013 12:41 am

Originalni naziv SIBERIAN HUSKY
FCI standard broj : 270 / Grupa : 5
Zemlja porekla USA Odgajivačnice

Temperament

Sibirski Haski je nežan, razigran, bezbrižan pas vezan za svoju ljudsku porodicu. Voli da udovolji vlasniku i ukoliko se pravilno tretirate, veoma je poslušan. Izuzetno je energičan, naročito dok je mlad. Dobar je sa decom i prijateljski nastrojen prema strancima. Ne laje, samo zavija, nije pas čuvar iako je teritorijalan, prilagodljiv je.
Inteligentan je toliko da će sa lakoćom svakog nepripremljenog čoveka podvrgnuti svojoj volji, polupripitomljen je, što znači lovac u duši pa ga nije preporučljivo držati sa drugim domaćim životinjama. Ukoliko se dobro socijalizuje, slagaće se sa drugim psima.
Slušaće samo ako oseti da je vlasnik jakog karaktera i da u njemu ima “vođu čopora”
Karakter mu je takav da je on uvek svoj, poput mačaka i društvena je životinja, pas je čopora. Upravo zato mu je potrebno veoma rano staviti do znanja ko je u kući gospodar, jednom kada to postane haski, sva vaša volja i želja biće nevažni.
Trening haskija zahteva strpljenje, upornost i doslednost, a naročito poznavanje karaktera arktičkog psa. Ukoliko vlasnik nije u potpunosti stabilan, strog i istrajan, ovaj pas će iskoristiti njegovu slabost i postaće nestašan i neposlušan.
Haski je odlično društvo za džoging, ukoliko nije mnogo toplo. Moguće je da će malo teže savladati higijenske navike. Obožava da kopa i ukoliko nema šta da radi, postaje mu dosadno, pa može da postane prava štetočina. Ne zaboravite da je haski u srcu i duši pas za vuču saonica, tako da mu je potrebno da bude stalno uposlen.

Istorijat

Sibirki haski, samojed i aljaski malamut su tri srodne rase, direktni potomci pasa za vuču saonica. Nedavno obavljene DNK analize potvrdile su da spadaju u najstarije rase na svetu.
Veruje se da je sibirski haski nastao u nomadskom plemenu Čukči (Chukchi) iz oblasti Anadir sa krajnjeg severoistoka Sibira, gde je postojao više od 5000 godina. Početkom prošlog veka (1908.), trgovac krznima Olaf Swenson je uvezao prvi ozbiljniji kontigent Čukči pasa na tlo Aljaske koju je tada potresala zlatna groznica. Haski je bio idealan pas za vuču saonica, obzirom na njegovu brzinu i izdržljivost. Ovaj pas može da izdrži temperaturu do čak -60°C.
Uspon popularnosti trajao je do 1930-tih godina, kada je sovjetska vlada zabranila izvoz ove pasmine. Tada su odgajivači počeli da ukrštaju prve generacije Čukči pasa sa seoskim psima Atabaskan Indijanaca, Malamutez, Aleuta i tako je nastao današnji sibirski haski.
Odgajivači su počeli su registraciju pri AKC i CKC (American Kenel Club i Canadian Kenel Club) pasa koji sada bili nov mix gena. Iz jednog legla sitnija ženka bila bi registrovana kao Sibirski Haski a krupniji mužjak kao Aljaski Malamut. Odatle i potiče sličnost ove dve rase.
Genetski čiste rase Aljaskog Haskija stvaranog u selima Atabaskan Indijanaca na Jukon reci, Inuitskog psa severa Kanade i Grenlanda, Čukči psa severoistoka Sibira i pasa plemena Malamut, zlatna groznica zauvek je promenila.
Nove bolesti i novopridošli psi promenili su genetski kod nekada čistih rasa.
Sam Čukči pas učestvovao je u stvaranju nekoliko rasa pasa : danasnjeg Aljaskog Haskija, danasnjeg Sibirskog Haskija, Aljaskog Malamuta i Sepala zapreznog psa.
Reč Haski koristi se danas generalno za sve zaprežne pse, nevezano za rasu i veličinu, a potiče od reci “Eski” što znači “onaj koji jede sirovo meso” jer se oni i dan danas tako hrane, a ta reč se prvenstveno odnosila na ljude – Eskime.


Uslovi odgoja i trening

Haski nije pas koji voli život u stanu i zatvorenom prostoru, ali može da se prilagodi i takvom životu ako se dovoljno trenira i istrčava. Kako su veoma aktivni, potrebno im je dosta prostora i najviše im odgovara veliko, ograđeno dvorište. Treba biti oprezan jer haski lako može da prokopa rupu ispod ograde i pobegne.
Zbog gustog i dugog krzna, više im odgovara hladna klima. Ukoliko nemate takve uslove, obezbedite mu mesto u hladu ili klimatizovanu prostoriju.
Haskiju je potreban život u čoporu.
Zahteva mnogo kretanja, prvenstveno istrčavanje jer je ovo sportska životinja i samo tako neće bežati svojim vlasnicima što je standaran problem sa neidovoljno treniranim i nesocijalizovanim psima.

Trka i pripreme

Trčanje je ovim psima u genima ali to nije dovoljno za profesionalno takmičenje i moramo ih pripremati za trke. Oni najradije trče sa svojim čoporom. Tada se međusobno takmiče.
U zaprezi svaki pas ima svoju određenu funkciju. Lider, pas vođa trči sasvim napred i on je najpametniji, najbrži a sasvim sigurno je najstabilnije naravi i najposlušniji pa onda i najizdržljiviji. Zadatak mu je da diktira tempo i usmerava pravac i brzinu kretanja. Dominantni psi su na kraju zaprege blizu saonica.
Na kraju ispred samih sanki su najjači i najsnažniji psi koji koriguju eventualno klizanje saonica u stranu ili prevrtanje. Lideri su mali ili veliki, snažni ili manje snažni, mužjaci ili ženke a jedina i glavna odlika im je način na koji misle i inteligencija.
Pred takmičenje slede obimne pripreme jer u toj fazi psi dolaze u trkačku kondiciju. Bez obzira sto prva takmičenja počinju tek u decembru, rad sa psima počinje već početkom septembra. Broj treninga nedeljno se kreće od 3-5.
U prvim danima brzina nije bitna, već izgradnja mišića a tek zadnjih 6 nedelja kada svi psi imaju odličnu kondiciju, sa njima se radi na što boljoj brzini. Postoje dve vrste takmičenja:
-sprint do 50km
-distance trke do 2000km kao Iditarod na Aljasci
U Evropi najduža trka je Finmarksloppet: 1000km u Norveškoj.

Higijena, nega dlake i ishrana

Čist je, nije ga potrebno kupati, sam se čisti, krzno mu je takvo da nema sopstveni miris, već kao sunđer upija miris okoline. Haski se čisti sam. Treba mu pomoć kada se linja da bi se mrtva dlaka što pre odstranila. Linja se dosta dva puta godišnje. Ukoliko je leto dugo i toplo, linjanje je intenzivnije. Ženka Haskija nakon štenjenja gubi na težini a onda se potpuno izlinja.
Kada je reč o ishrani, haski je veoma proždrljiv i ako pas živi na lancu, u kavezu ili u sobi onda nema gde da potroši svoju akumuliranu energiju, malo jede i onda postaje izbirljiv. Zdrav Haski ima neverovatan apetit, i potrebna im je hrana sa 30% proteina i 20% masti, prava energetska bomba za bilo koju drugu rasu pasa.

Zdravstveni problemi

Skloni su dusplaziji kukova,izmeštanju mokraćne cevi, problemima sa očima kao što je katarakta, PRA (češće kod mužjaka) i oštećenje rožnjače koje može da izazove slepilo.
Haski može da ima probleme sa kožom i dlakom koje nastaje usled nedostatka cinka. Ukoliko u hrani nema dovoljno ovog minerala, dlaka oko očiju, usana i nosa opada, zatim obolelo mesto pocrveni i puno je krastica. Bolest se lako leči dodavanjem cinka u hranu, ali se čitavog zivota o tako obolelom psu mora voditi računa o balansu ovog minerala.
Još jedno specifično stanje je “snežni nos”, nagla promena boje nosne pečurke i usana, u zimskom periodu. Ti delovi najpre pocrvene a ova pojava je sezonskog karaktera i ne bi trebalo da zabrinjava vlasnike, jer se odlaskom zime gubi.

Životni vek: 12 do 15 godina

Veličina legla: 6 do 8 štenaca

FCI standard:

Opšti izgled: Sibirski haski je radni pas, srednje veličine, ležernog držanja i energičnog hoda. Kretanje mu je prirodno i elegantno. Telo je umereno zbijeno, pokriveno kvalitetnim krznom, uši su prave, rep gusto odlakan asocira na njegovo nordijsko poreklo. Karakteristično kretanje je jedinstveno i naizgled lako. Sa velikom sigurnošću obavlja svoju originalnu ulogu vučnog psa, vukući teret umerenom brzinom na velike razdaljine. Proporcije i oblik njegovog tela pokazuju uravnoteženost snage, brzine i izdržljivosti. Mužjaci nikada ne deluju prosečno u svom izgledu, a i ženke su bez mana u svojoj građi. Sibirski haski u dobroj kondiciji sa zatvorenom i dobro razvijenom muskulaturom nikada nije pretežak.

Glava

Lobanja: Proporcionalna je telu, blago zaobljena, klinaste forme.

Mane: Glomazna i nezgrapna glava, suviše nežna glava.

Njuška: Je srednje dugačka. Rastojanje od nosne pečurke do stopa jednako je rastojanju od stopa do potiljačne kvrge. Stop je dobro izražen, linija nosnika je ravna. Njuška je srednje širine i postepeno se sužava ka vrhu, koji nije ni šiljat ni kockaste forme. Usne su dobro pigmentisane i priležuće. Makazast zagriz.

Mane: Suviše pljosnata, prekratka ili preduga njuška. Nedovoljno izražen stop. Bilo koji zagriz izuzev makazastog.

Uši: Srednje veličine, trouglastog oblika, visoko usađene i relativno blizu postavljene. Debele su i prekrivene gustim krznom blago zaobljene u korenu i uspravno nošene. Vrhovi blago zaobljeni.

Mane: Prevelike uši u odnosu na glavu, suviše razmaknute, labave.

Oči: Bademaste forme, srednje veličine, blago iskošene. Pogled je živahan, prijateljski, zainteresovan, čak Ijubopitljiv. Boje su kestena ili plave. Prihvataju se i bikolori.

Mane: Previše iskošene oči, suviše blizu postavljene.

Telo

Vrat: Srednje dužine, lepo oblikovan i ponosito nošen. U kasu se obim vrata prividno povećava, glava blago nagnuta napred.

Mane: Kratak, debeo, zdepast ili predug vrat.

Plećka: Lopatica je dobro postavljena i zaklapa sa horizontalom ugao od 45 stepeni.
Blago iskošena prema vertikali. Mišići i ligamenti koji povezuju plećku sa grudnim kosom čvrsti i razvijeni.

Mane: Strma ili loše povezana plećka.

Grudi: Izražene i jake ali nikako prevelike. Najniža tačka je smeštena tačno u nivou laktova. rebra su dobro zaobljena počev od kičme, blago spljoštena sa strane, radi slobode pokreta.

Mane: Suviše veliki grudni koš, bačvast, suviše ravna ili slaba rebra.

Leđa: Prava i čvrsta, leđna linija ravna. Srednje su dužine, ni prekratka ni preduga. Slabine su zaobljene i snažne, uže od grudnog koša i blago uzdignute. Sapi su povijene u odnosu na kičmu, ali nisu toliko oborene da bi ometale iskorak zadnjih nogu. Telo je nešto duže u odnosu na visinu grebena.

Mane: Ulegla ili nedovoljno čvrsta leđa, šaranasta leđa, nadgrađenost.

Noge

Prednje noge: Gledano od napred prednje noge su umereno razmaknute paralelne i vertikalne, laktovi ni uvučeni ni izbačeni. Gledano sa strane šaplje blago nagnuto, došaplje snažno ali pokretljivo. Kosti nikada nisu preteške, rastojanje od lakta do zemlje nešto veće nego rastojanje od grebena do lakta. Dozvoljeno je odstranjivanje petog prsta.

Mane: Slabo šaplje ili došaplje, pretežak kostur, izbačeni laktovi. Nepravilni stavovi.

Zadnje noge: Od pozadi gledano umereno razmaknute i paralelne. Slabine dobro
zaobljene i snažne, potkolenica dobro iztaknuta, dobro postavljena. Ako ga ima peti prst se odstranjuje.

Mane: Otvoren ugao skočnog zgloba, kravlji, preširok ili preuzak stav.

Šape: Ovalnog oblika ali ne preduge. Srednje veličine, kompaktne i dobro odlakane između prstiju i jastučića na tabanu. Jastučići su tvrdi i odgovarajuće debljine. Šape nisu ni izvrnute, a ni uvrnute.

Mane: Razmaknuti prsti, prevelike ili nezgrapne šape, male i osetljive, uvrnute ili izvrnute.

Rep: Dobro odlakan, četkast, sličan lisičijem. Normalno usađen nošen graciozno povijen iznad leđa, kao srp kada je pas pozoran. Ne treba da se uvija ni levo ni desno a ni da pada ka leđima. Kad odmara rep je opružen. Dlaka je srednje, na čitavom repu, jednake dužine dajući mu izgled okrugle četke.

Mane: Rep spušten na leđa, suviše zarolan, preduga dlaka, nisko ili visoko usađen rep.

Hod: Karakterističan za haskija, ujednačen i naizgled lak, najbolje se iskazuje u umerenom kasu. U takvom kasu tragovi mu se nižu po uzdužnoj liniji tela. U hodu noge su prave, laktovi nisu izbačeni, šape ni izvrnute ni uvrnute, leđna linija ravna.

Mane: Skraćen, neusklađen i isprekidan hod, trom korak, lelujav hod, ukrštene noge (hod krabe).

Dlaka: Dlaka je dupla i srednje dužine, gusta, nikada preduga da smeta jasnim konturama psa. Podlaka je meka i gusta. Dlaka je ravna i blago polegla, nikako predebela ili stršeća. Za vreme linjanja normalno je odsustvo podlake. Dozvoljeno je poravnati brkove i dlaku između prstiju i jastučića, dok se skraćivanje dlake na ostalim delovima tela strogo penalizuje.

Mane: Duga, oštra ili čekinjasta dlaka, previše čvrsta ili svilenkasta. Svako skraćivanje sem dozvoljenog.

Boja: Dopuštene su sve boje od čisto bele do crne. Sreću se različite oznake na glavi, maske tipičnih motiva koje ne nalazimo kod drugih rasa.

Karakter: Odlikuje se umiljatošću, razigran je čio i društven, ne pokazuje posesisvnost psa čuvara, nije nepoverljiv prema stranim osobama a ni agresivan prema drugim psima. U zrelom dobu pokazuje dozu rezervisanosti i dostojanstva. Poslušan je, voli da ugodi vlasniku i radi sa velikom voljom.

Veličina

Visina: Mužjaci od 53,5 do 60 cm. Ženke od 50,5 do 56 cm.

Težina: Mužjaci od 20,5 do 28 kg. Ženke od 15,5 do 23 kg.

Težina je proporcionalna veličini. Navedene vrednosti predstavljaju krajnje granice visine i težine bez sklonosti ka jednom ili drugom ekstremu.

Diskvalifikacija: Visina koja prelazi 59,69 cm kod mužjaka i 55,88 cm kod ženki. Mužjaci moraju imati dva testisa normalne veličine spuštena u skrotum.

Rekapitulacija: Najvažnije karakteristike su srednja veličina srednje snažan kostur, proporcionalnost, lakoća i sloboda pokreta, lepo krzno, prijatna glava i uši, pravilan i prirodan rep. Svaki znak prekoračenja u kosturu ili težini, usiljen ili kriv hod, duga i gruba dlaka treba da budu kažnjeni. Sibirski haški nikada nema grub i glomazan izgled koji podseća na tegleće životinje. Isto tako nije ni slab i nežan poput hrtova. Oba pola odaju utisak velike izdržljivosti. Očigledne greške u građi kod drugih rasa izbegnute su kod haskija.
avatar
imperator rascie kennel

Broj poruka : 212
Datum upisa : 2013-05-13

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum