SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

Skotski ovcar - Collie

Go down

Skotski ovcar - Collie

Post by Admin on Tue May 14, 2013 1:33 am

Jos od XIV veka u Skotskoj postoje dve varijante ovcarskog psa:jedna sa dugom,a druga sa kratkom dlakom,od kojih su direktno nastale aktuelne rase kolija.Koli sa dugackom dlakom je najpoznatiji,posto je Lesi, filmska zvezda, uveliko doprinela popularizaciji te rase.

Poreklo naziva ovog psa je kontroverzno.Neki misle da dolazi sa severa i da je nastao od reci coal(ugalj),posto je crna boja nekad bila dominantna boja dlake kolija.Drugi pronalaze poreklo u cinjenici da je pas cuvao ovce pod nazivom colleys.A ime mozda dolazi i od collar(okovratnik)jer koli ima veoma lep okovratnik bele dlake.Pocetkom XIX veka,koli sa grubom dlakom-neadekvatno nazvan,jer danas ima svilenkasti i neznu dlaku-bio je veoma rasprostranjen u Velikoj Britaniji,narocito na jugu Skotske.Nije licio na danasnjeg kolija.Manji rastom,imao je kracu i grublju dlaku.Tokom pedesetak godina,ovaj pas,kojeg su do tada odgajivali empirijski sa jedinim ciljemda se od njega stvori dobar ovcarski pas,koji ce se dobro prilagoditi okruzenju,doziveo je promene koje su profinile i poboljsale njegov izgled.Tako se najzad doslo do toga da je stvoren taj elegantni ovcar,koji ce malo po malo napustiti pasnjake i postati salonski pas.

Koli je blag,umiljat i veran pas.To je takodje i saljiv pas,koji-po englezima-poseduje tipicno britanski smisao za humor.Inteligentan je,dobar pomocnik u policiji,odlican pas vodic slepih,kao i komicar bez premca.Koli ima veoma razvijen osecaj za porodicu,srecan je samo u senci svog gospodara ili drugih clanova porodice.Njegov veoma razvijen osecaj za vlasnistvom cini ga efikasnim cuvarem.Ovaj pas voli decu i cuva ih savesno.

Koli treba odmah da vas odusevi kao pas izuzetne lepote,dostojenstvenog drzanja i ravnodusnosti.Nijedan deo tela ne sme biti neujednacen u odnosu na celinu.Telesna gradja, treba da je snazna i okretna,bez nezgrapnosti i bez traga grubosti.Izraz\je od posebne vaznosti.Na to treba posebno povesti racuna a ostvaren je svrsenim skladom i savrsenim sklopom lobanje i gubice,velicinom,oblikom i polozajem ociju,usdjenoscu i nacinom nosenja usiju.

GLAVA I LOBANJA:Karakteristike glave su jako vazne i trebaju biti cenjene u odnosu na celu velicinu psa.Gledano iz profila glava treba imati izgled klina,jasno oblikovana a linije otupljene.Lobanja je pljosnata.Strane glave trebaju ici postepeno bez prekida ,od korena usiju do vrha nosne pecurke te bez izbocenja jagodicne kosti i bez izrazene gubice.Gledane iz profila,gornje linije lobanje i gubice trebaju biti medjusobno paralelne,ravne i iste duzine,podeljene laganim ali vidljivim stopom.Tacka smestena na sredini razdaljine unutrasnjih ocnih uglova formira sredisnju tacku mediane linije glave.Krajevi gubice dobro zaokruzeni i otupljeni,ali nikada cetvrtasti.Visina glave merena od luka arkade do podrucja pod-maxile nije nikad preterana.Nosna pecurka je uvek crna.


OCI:Oci su veoma vazna karakteristika koja psu daje umiljati izraz.Srednje su velicine,malo kose,bademastog oblika i tamno smedje boje,izuzev jedinki blue-merle cije oci(jedno ili oba)mogu biti svetlo plave ili sa plavim mrljama.
USI:Treba da su male,visoko usadjene na lobanji,u korenu srednje sirine,ne smeju biti previse blizu niti previse sa strane usadjene.Kada se pas odmara,one su zabacene unazad,ali kada je na oprezu usi su u poluuspravnom polozaju okrenute napred i to tako da 2/3 stoje uspravno dok gornja trecina prirodno pada unapred.
VILICE:Zubalo je makazasto,pravilno i kompletno.
VRAT:Vrat treba da je misicav,dug i dobro zaobljen.
PREDNJE NOGE:Plecke trebaju biti ukosene i dobro uglovane,udovi ravni i misicavi.Niti na van niti na unutra okrenuti laktovi.Kosti okrugle i umereno razvijene.
TELO:Telo je veoma malo duze u poredjenju sa visinom.Ledja ravna i cvrsta sa laganim uzvisenjem na bokovima.Rebra dobro savijena.Grudi duboke i prilicno siroke iza plecki.
ZADNJE NOGE:Trebaju biti misicave u butinama,dobro oblikovane i snazne.Misicna veza dobra celom duzinom.Skocni zglog treba da je nizak i snazan.
SAPE:Ovalne sa punim jastucicima,prsti su zasvodjeni i stisnuti.Straznje sape malo manje zasvodjene.
REP:Dug,doseze bar do skocnog zgloba.Nosen je nisko kad pas miruje ali se vrh malo povija.Kada je pas u pokretu moze biti veselo nosen ali nikada iznad ledja.
KRETANJE:Hod je karakteristika ove rase.Koli dobrih hodova nema nikada laktove okrenute na van,ipak prednje sape se u pokretu relativno zblizavaju.Zadnje noge posmatrano od pozadi trebaju biti paralelne a korak nikad stesnjen.Prednje noge su snazne i sa jakim potiskom.Gledano iz profila hod je ujednacen,korak treba biti lagan i prirodan.


BOJA I DLAKA:Dlaka daje oblik psu.Veoma je gusta,ravna i cvrsta pri dodiru.Poddlaka je mekana,gusta i vrlo zbijena do te mere da skoro skriva kozu.Griva i okovratnik treba da su veoma bujni.Dlaka je kratka na gubici,na vrhovima usiju dok je osnova usne skoljke pokrivena duzom dlakom.Prednje noge poseduju zastavice,dlaka repa je vrlo obimna.
Dozvoljene su tri boje:samurno-beli,tricolor,blue-merle.
Samurni-pun ton,od bledo zlatnog do tamno samurnog.Boja slame ili krem boja su zabranjene.
Tricolor-crna dominira sa palezima na nogama i glavi.
Blue-merle-preovladava cista,plavo srebrna nijansa isprskana kao mramor crnom.
Postoje dve varijante kolija kada je u pitanju duzina dlake:koli sa dugackom dlakom-Rough Collie,i koli sa kratkom dlakom-Smooth Collie
Visina:muzjaci od 56-61 a zenke od 51-56cm.Tezina:muzjaci od 20-29kg,a zenke od 18-25kg
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 169
Datum upisa : 2013-04-28

http://srpskiradnipsi.serbianforum.info

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum