SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

BODOSKA DOGA-Dogue de bordeaux

Go down

BODOSKA DOGA-Dogue de bordeaux

Post by Admin on Tue May 14, 2013 1:50 am

To je jedna od najstarijih i najizvornijih francuskih pasmina. Pretpostavki je više o nastanku te pasmine. Neke kažu da su u Europu došli sa barbarima iz Azije, a neke da je sličan pas bio pratioc Rimskim legijama u njihovim ratnim pohodima, pri čemu je vjerojatno daleki rođak svih mastifa. Postoji i teorija da je bordoška doga, odnosno njen predak živio kao starosjedioc na području današnje regije Aquitaine u Francuskoj po čijem je glavnom gradu Bordeauxu i dobila ime. Prije više od 150 godina na tom području pas se koristio za čuvanje imovine i stoke, ali i kao lovni pas za veliku divljač. Pasmina se počela ozbiljnije uzgajati u Francuskoj prije 50 godina. Osnovni standard pasmine utemeljen je 1971.

Danas isključivo služi kao pas čuvar i obiteljski pas. Vrlo su stabilne naravi, samopouzdani i tolerantni iako su u prošlosti slovili kao agresivni borbeni psi. Agresivnost danas zahvaljujući dobrom uzgoju nije odlika pasmine. Nevjerojatno je odan svom gazdi i zaštitnički se odnosi prema članovima obitelj, a naročito je nježan prema djeci. Ne traže puno prostora, ali dovoljno kretanja moraju imati. Šetnje za vrijeme vrućeg dana zbog kratke njuške treba izbjegavati, kao i trčanje po tvrdom terenu zbog svoje mase.

Bordoška doga je masivan i snažan pas, ali opet dobro izbalansiran. Vrlo se slobodno i mekano kreće za svoju konstituciju. Najviše se voli kretati u kasu s malo pognutom glavom. Mužjaci su teški preko 50 kg, a ženke preko 45 kg. Nejčešće su oba spola višlja od 60 cm , iako ženke mogu biti i koji centimetar niže. Snažnim i širokim tijelom dominira velika glava sa širokom njuškom. Glava je masivna i trapezoidnog je oblika kad se psa gleda odozgo ili sprijeda. Njuška je kratka, snažna i široka. Zubi su pravilni sa jako izraženim očnjacima. Oči mogu biti tamno smeđe do vrlo svjetle nijanse smedje. Uši su usađene u gornji dio lubanje i dosežu otprilike do očiju. Leđa su široka, a greben je mišićav i naglašen. Karakteristična su duboka prsa koja dosežu i do ispod laktova. I prednje i stražnje noge su mišićave i snažne, a međusobno moraju biti paralelne. Ima izrazito snažne nokte na šapama. Dlaka je kratka i mekana. Boja pasmine je jednobojno riđa, (lavlja, mahagonij) od vrlo svjetle do vrlo tamne. Maska (njuška, izraz oko očiju, nos...) može biti potpuno iste boje kao i ostatak tijela, ali isto tako pas može imati i smeđu ili crnu masku. Nažalost kao i većina molossoidnih pasa kratko žive (najviše desetak godina).
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 169
Datum upisa : 2013-04-28

http://srpskiradnipsi.serbianforum.info

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum