SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

JAPANSKI BORAC -TOSA INU

Go down

JAPANSKI BORAC -TOSA INU

Post by Admin on Tue May 14, 2013 1:53 am

Originalni naziv TOSA
FCI standard broj : 260 / Grupa : 2
Zemlja porekla Japan Odgajivačnice

Istorijat
Tosa-inu je jedini predstavnik rase molosa koji potice iz Japana. Često ga nazivaju samuraj ili sumo borac. Sve rase poput ove i ostalih kao sto su siba, kai, sikoku i dr. ucestvovale su u stvaranju nove rase pasa pod nazivom Tosa. Njihova slicnost bila je samo u tome sto su se sve vrste koristile samo za borbe. Istorija ovih rasa je veoma povezana, ali po krvi ovo su različiti psi.
Do 1854.g. u Japanu su postojali samo psi domaćeg uzgoja. Tek posle ukidanja izolacije, interesovanje za pseće borbe je poraslo. Tada su za planinske potomke samuraja nastali problemi. Psi koji su dolazili iz Evrope pobeđivali su tamošnje šampione. Tako nastaju razlozi za stvaranje nove rase koja bi mogla da štiti čast samuraja. Zamisao nije bilo lako ostvariti, budući pas ne samo da je morao očistiti nacionalni ring od tuđih pasa, već je morao imati i zamišljeni estetski odnos prema borbi kao i tradicionalnim cereminijama. Tako su Japanci stvorili tosu.
Rad na stvaranju ove rase počeo je 1860. godine. Tadasnji tip akite ukrstan je sa prvim uvezenim borcima iz Engleske. Bili su to razni tipovi bul terijera, kao i staroengleski buldozi koji su imali snažan kostur i izrazito borbenu narav. Kasnije su dobijene rase ukrštali sa engleskim bul mastifom, nemačkim ptičarem i nemačkom dogom. Mesanje krvi različitih rasa je bilo daleko od stabilnog karaktera, zato je trebalo jos tri pokušaja da bi se dobio savremeni tip tosa inu.
Treba pogledati i smisao japanskih borbi pasa koje su vezane za ceremonije i njihovu tradiciju u kinologiji. Sam proces borbe smišljen je tako da rizik od traume kod pasa bude minimalan. Ceremonija počinje sa paradom. Na učešće imaju pravo samo odrasli mužjaci. Pse izvode na svilenim pletenim povodnicima obučene u specijalne pokrivke. Cena ovakvih pasa dostize i do 30 000$. Na borbenim ceremonijama svakog psa vode dva hendlera. Tose se lako dresiraju i obično je njima lako upravljati. Pred takmičenje psi se mere i dele na kategorije: do 45kg-laka, 45-55 srednja i od 55kg teška. Borba se odvija na okruglom ringu prečnika 3m, borbu prati glavni sudija i dva pomocnika, psi se bore sa korpama na njušci i njihov cilj je izbaciti suparnika iz ringa (kao kod sumo rvanja). Za lavež, režanje i druge zvuke sledi diskvalifikacija. Borba obično traje 30 minuta, a produzetak 10 minuta, zato je verovatnoća povrede psa veoma mala. Psi sa velikom voljom trose energiju pa na kraju jedva stoje na nogama. Posle toga treba im duži period za odmor.
Kriterijumi za dodelu pobednika apsolutno su neshvatljiva evropljanima. Veoma je tezak sistem dobijanja titule. . Ocenjuje se tehnika i duh borca. Desi se da pobedi pas koji se svo vreme branio ali je pokazao i veoma lepu tehniku borbe i jak duh.

Opšti izgled: Krupan pas snažne telesne građe i dostojanstvenog držanja. Pas ima viseće uši, kratku dlaku, četvrtastu njušku, fanon na vratu, rep visi i jak je u korenu. Odlikuje se strpljivošću, mirnoćom i hrabrošću.

Veličina: Mužjak minimum 60,5 cm, ženka minimum 54,5 cm.

Glava: Široka lobanja, izražen stop i njuška umerene dužine, ravan prednji deo glave, gubica jaka i crne boje. Snažna gornja i donja vilica sa jakim zubima i posebno snažnim očnjacima. Makazasto zubalo.

Oči: Prilično male, tamno smeđe zagasite boje, koje psu daju dostojanstven izraz.

Uši: Relativno male, sitne, visoko usađene sa strane lobanje, viseće, padaju niz obraze,

Vrat: Mišićav sa fanonom.

Trup: Izražen greben, leđa ravna i horizontalna. Širok i mišićav slabinski deo leđa, sapi blago zaobljene. Grudi široke i duboke, rebra umereno izražena, trbuh se jasno ističe.

Rep: Visoko usađen, jak u korenu. Sužava se prema vrhu i dodiruje potkolenicu.

Noge: Rameni deo neznatno zaobljen, prednje noge su prave, srednje dužine, jake. Došaplje blago zaobljeno i jako. Mišići zadnjih nogu izrazito razvijeni. Koleno i skočni zglob umereno savitljivi i snažni.

Šape: Čvrsto zbijene - skupljene. Tabani elastični i odgovarajuće debljine. Nokti su jaki i najčešće su tamne boje.

Hod: Snažan i odlučan.

Dlaka: Kratka, gusta i čvrsta.

Boja: Ujednačena crvena boja je idealna ali su dozvoljene bele i crvene mrlje na beloj ili nekoj drugoj osnovnoj boji.

Diskvalifikacione mane: Monorhid ili kriptorhid.

Teške mane: Plašljivost, lagan kostur, prognacija.

Lakše mane: Izdužena njuška. Lakši oblik prognacije gornje ili donje vilice.

N.B. Mužjak treba da ima dva normalno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 169
Datum upisa : 2013-04-28

http://srpskiradnipsi.serbianforum.info

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum