SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

Nemacka Doga-DEUTSCHE DOGGE

Go down

Nemacka Doga-DEUTSCHE DOGGE

Post by Admin on Tue May 14, 2013 1:55 am

NEMACKA DOGA
Originalni naziv DEUTSCHE DOGGE
FCI standard broj : 235 / Grupa : 2
Zemlja porekla Nemačka Odgajivačnice


Temperament
Nemačka doga je veliki, divan pas, sa izuzetnim temperamentom, pa ga često zovu “nežni div” ili”Apolon među psima”. Iako na prvi pogled ne izgleda tako, izuzetno je šarmantan je i umiljat, razigran, nežan i obožava decu. Doge vole ljude i potrebno im je da žive okružene ljudima. Ne laje mnogo, a može da postane agresivna tek ako okolnosti tako zahtevaju. Veoma su poverljive i pouzdane. Kako su jako hrabre i odane vlasniku, idealan su pas čuvar.
Doga brzo raste, pa je potrebno rano početi sa treningom i sa socijalizacijom. Treba ga od početka učiti a ne skače niti da se oslanja na ljude. Cilj treninga je da vlasnik psa postane vođa “čopora”. Kada mi, ljudi, živimo sa psima postajemo njihov čopor gde mora da postoje stroga pravila ponašanja i hijerarhija. Tako pas hijerarhijski mora da bude ispod svih članova porodice, kako bi bio poslušan. Dobar vođa zna kako da koriguje agresivno ponašanje kod psa i kako da ga natera da poštuje pravila.
Nemačka doga uživa da zadivi vlasnika, pa ju je lako dresirati. Izuzetno je vezana za porodicu, naročito decu, a rado dočekuje goste. Postaće agresivna samo ako smatra da je porodica ugrožena i da joj treba zaštita. Neke doge veruju da mogu da vam sede u krilu, pa će uporno pokušavati tu da se smeste. Rana socijalizacija podrazumeva da psa treba od kako je štene da upoznajete sa ljudima i drugim psima, da ih izlažete različitim zvucima i situacijama, kako bi bile dobro balansirane.

Istorijat
Doga je veoma stara pasmina, “Apolon među psima”. Slike pasa koje podsećaju na ovu rasu postoje na starogrčkin kovanicama iz 36. godine pre naše ere. Takođe, slični crteži postoje i na egipatskim spomenicima iz 3000. godine pre naše ere. Takvi psi su opisani i u kineskim dokumentima iz 1121. g. pne. Stari azijski narod (Alani) su 407.g.pne. napali deo današnje Nemačke, Italije i španije, a osvajači su sa sobom doveli velike pse koji liče na mastife. Evropljani su se divili psima koji su sa lakoćom mogli da obore na zemlju medveda i divlju svinju. Pretpostavlja se da je taj pas ukršten sa hrtom da bi se dobila doga. Pod dogom se podrazumevao veliki snažan pas, koji nije pripadao ni jednoj postojećoj vrsti. Kasnije su je označavali imenima kao ulmer doga, danska doga (iako nema nikakve veze sa Danskom), engleska doga, hajkački pas za divlje svinje, velika doga. Osim što se upotrebljavao u lovu, korišćen je i za čuvanje imovine.
Postojali su različiti tipovi ovih pasa po boji i veličini. Godine 1878. u Berlinu, sedmočlani komitet sastavljen od odgajivača i sudija, pod pokroviteljstvom dr. Bodinusa, doneo zaključak da se svi navedeni varijeteti objedinjuju pod nazivom „nemačka doga". Tim je postavljen odgajivački kamen temeljac za jednu autohtonu nemačku rasu. U okviru izložbe u Berlinu 1880. god. predstavljen je prvi put, standard doge koji je tokom 1888. od strane "Deutchen Doggen Club 1888. e.v." prihvaćen i tokom godine izmenjen. Današnja formulacija odgovara zahtevima FCI.

Uslovi odgoja i nega
Uprkos svojoj veličini, doga može da živi u stanu, ali idealno bi bilo da ima veće dvorište na raspolaganju. Osetljiva je na velike hladnoće, pa ne bi smela da ostane zimi napolju, kao ni svaki pas. Relativno je miran u zatvorenom prostoru, ali mu je potrebna svakodnevna duža šetnja ili trening (od 30 do 60 minuta, zavisno od godina i nivoa aktivnosti). Štencima i mladim psima je potrebno oko 90 minuta šetnje dnevno. Doge nisu skakači, pa se ne brinite da će preskočiti ogradu dvorišta i pobeći. Važno je znati da štene doge ne treba terati da skače niti da džogira, sve dok ne napuni 18 meseci. Velikim rasama je potrebno dosta vremena da porastu kosti, pa se pas ne sme premarati da ne bi došlo do deformacija kostiju.
Kratka, glatka dlaka se lako održava, dovoljno je povremeno četkanje, a kupanje suvim šamponom samo ako je neophodno. Nokti se moraju skraćivati. Nemačka doga se prosečno linja.

Zdravstveni problemi
Doge su generalno zdrava rasa, ali, kao i svi psi mogu da mogu da obole.
- problemi u rastu (mogu da nastanu zbog previše kalcijuma i proteina i suplemenata u ishrani šteneta)
- displazija kukova
- torzija želuca
- rak kostiju
- srčani problemi


Životni vek: do 8 godina (iako ima slučajeva da je doga živela 12 godina)Kao i svi veliki psi, nemačka doga kratko živi

Visina: mužjaci 76 – 86cm, ženke 71-81cm
Težina: mužjaci 54-90kg, ženke 45-59kg

FCI standard:

Opšti izgled
Nemačka doga je pri velikom, snažnom i dobro pokretnom telu, sjedinila u opštem izgledu gordost, snagu i eleganciju. Masom kombinovano se plemenitošću i harmonijom, potpuno proporcionalnih linija, kao i posebno izvajanom glavom, na posmatrača deluje kao plemenita statua. Ona je Apolon među psima.

Proporcije: U građi je gotovo kvadratična, a ovo posebno važi za mužjake. Dužina tela (vrh grudne kosti do sedne kvrge) ne treba da je kod mužjaka veća za više od 5% od visine grebena, a kod ženki ne više od 10%. Visina grebena mužjaka najmanje je 80 cm, a kod ženki najmanje 72 cm.

Narav: Prijateljska, puna ljubavi i odana svom gospodaru, naročito deci, uzdržana prema strancima. Zahteva se samostalna sigurnost, neplašljivost, laka vodljvost, volja za obukom porodičnog psa i psa za pratnju sa visokom Ijupkošću bez agresivnosti.

Glava: U harmoniji sa opštim izgledom, pravougaona, uska, markantna, izražajna, fino isklesana, (naročito delovi ispod očiju), dobro razvijeni nadočni lukovi, ali ipak bez njihove isturenosti. Rastojanje od vrha nosa do jasno naglašenog stopa, treba da je približno jednako rastojanju od stopa do slabo izražene potiljne kosti. Gornje linije njuške i lobanje treba da su paralelne. Gledana od napred glava mora biti uska, pri čemu je nosnik po mogućnosti širok, a obrazi blago istaknuti, u svakom slučaju nisu jako ispupčeni.

Nosna pečurka: Dobro oblikovana, više široka nego okrugla i sa velikim otvorima. Mora biti crna sa izuzetkom kod belo crne doge kod koje se toleriše nepotpuna pigmentacija usana ili usne boje mesa.

Njuška: Treba da je duboka i po mogućnosti pravougaona. Dobro istaknut ugao usana. Tamno pigmentisane usne. Kod belo crne doge toleriše se nepotpuna pigmentacija usana ili usne boje mesa.

Zubalo: Dobro oblikovana široka vilica, snažno, zdravo i potpuno makazasto zubalo (42 zuba u zubnoj formuli).

Oči: Srednje velike, okrugle, po mogućnosti tamne, sa živahnim i mudrim izrazom. Kod plavih doga dozvoljene su nešto svetlije oči. Kod belo crnih doga tolerišu se svetle ili oči različitih boja. Kapci treba da priležu veoma dobro.

Uši: Visoko usađene, blago ukoso unapred postavljene, srednje velike, prednji rub uva prileže na obraz. Kupirane uši veličinom i oblikom moraju odgovarati veličini glave, a napeto su uspravno nošene. Za pse oštenjene posle 01.01.1993. nekupirane uši smatraju se standardom propisane.

Vrat: Dug, suv, mišićav. Dobro oblikovan, neposredno iza glave blago se sužava sa zasvođenom potiljačnom linijom. Uspravno nošen i pri tome nešto ukoso napred nagnut.

Telo

Greben: Najviša tačka snažnog tela. Oblikovan je gornjim rubom lopatica koji prevazilazi kičmeni stub.

Leđa: Kratka i napeta, u približno ravnoj liniji blago padaju unazad. Slabine blago zaobljene, široke, snažno mišićave.

Sapi: Široke, veoma mišićave, od krsne kosti do korena repa u blagom padu i neprimetno se produžavaju sa korenom repa.

Rep: Dopire do skočnog zgloba. Usađen visoko i široko, sužava se ka vrhu. U mirovanju nošen prirodno opušten. U napetosti ili trčanju nošen blago sabljasto, ipak gornja polovina ne značajno iznad leđne linije. Nepoželjan je četkast rep.

Grudni koš: Dopire do laktova. Dobro zaobljena i unazad postavljena rebra, grudi dobre širine, sa dobro izraženim predgrudima.

Donja linija: Stomak unazad dobro prikupljen i sa donjom linijom grudnog koša pravi lepo zalučenu liniju.

Testisi: Oba testisa moraju biti normalno razvijena i spuštena u skrotum.

Prednje noge

Plećke: Snažno mišićave. Plećka duga i koso postavljena, sa nadlakticom gradi ugao od 100-110 stepeni.

Nadlaktica: Snažna i mišićava, dobro priležuća, treba da je nešto duža od plećke.

Lakat: Niti unutra niti u polje postavljen, leži u istom pravcu sa ramenim zglobom.

Podlaktica: Snažna, mišićava, potpuno ravna gledana od napred i sa strane.

Šaplje: Snažno, stabilno, neznatno se razlikuje od strukture podlaktice.

Došaplje: Snažno, od napred gledano ravno, posmatrano sa strane upravljeno samo malo unapred.

Šape: Okruglaste, visoko zaobljene i dobro zatvorene (mačija šapa). Nokti kratki, jaki, po mogućnosti tamni.

Zadnje noge: Sve kosti zadnje noge pokrivene jakim mišićima. Sapi kuk i butina široki i zaobljeni. Snažne dobro uglovane zadnje noge, posmatrano od pozadi paralelne sa prednjim.

Butina: Duga, široka, veoma mišićava.

Koleno: Snažno, stoji gotovo ravno ispod kuka.

Potkolenica: Duga, približno iste dužine kao butina.

Skočni zglob: Snažan, stabilan, nije upravljen niti unutra niti napolje.

Došaplje: Kratko, snažno, postavljeno gotovo vertikalno prema zemlji.

Šape: Okruglaste, visoko zaobljene i dobro zatvorene, mačije. Nokti kratki, jaki, po mogućnosti crni.

Kretanje: Harmonično, gipko osvaja prostor, lako, elastično, pri čemu su noge posmatrano od napred i od pozadi paralelne.

Koža: Zategnuta, kod jednobojnih dobro pigmentisana. Kod belo crnih doga, raspored pigmenta približno odgovara flekama.
Dlaka

Osobine: Veoma kratka i gusta, ravno polegla, sjajna.

Boja: Nemačka doga se gaji u tri samostalna varijeteta: žuta i tigrasta, pegava i crna, plava. (Žuti i tigrasti varijetet konkurišu za jedan CACIB; harlekin i crna konkurišu za jedan CACIB; plava konkuriše za jedan CACIB)

Žuta: Svetio zlatno žuta do zasićene zlatno žute. Poželjna crna maska. Nepoželjne su male bele oznake na grudima i prstima.

Tigrasta: Osnovna boja je svetio zlatno žuta do zasićeno zlatno žute, sa crnim, po mogućnosti ravnomernim i jasno ograničenim u pravcu rebara pruženim prugama. Poželjna crna maska. Nepoželjne male bele oznake na grudima i prstima.

Belo crna pegava: (u našoj podeli nazvana harlekin, prim, prev.) Osnovna boja potpuno bela, po mogućnosti bez crvenila, sa preko celog tela dobro raspoređenim nejednakim, rastrgnutim, kao lak crnim pegama. Nepoželjni su sivi ili braonkasti delovi pega.

Crna: Kao lak crna. Dozvoljene su bele oznake, pri tome ovde pripadaju i doge sa sedlom, pri čemu crno sedlo pokriva telo, a njuška, vrat, grudi, stomak, noge i vrh repa mogu biti beli.

Plava: Čista čelično plava. Dozvoljene su bele oznake na grudima i šapama.

Mane: Svako odstupanje od predviđenih tačaka treba se smatrati manom, čije ocenjivanje stoji u zavisnosti od stepena izraženosti. To važi pre svega za sledeća odstupanja:

Opšti izgled: Nedostatak polnih karakteristika, neharmoničnost, prefinjenost, prevelika grubost.

Narav: Nedostatak samostalnosti, nervoza, nizak prag razdražljivosti.

Glava: Neparalelne linije glave, jabučasta, klinasta, premali stop, jako izražena muskulatura obraza.

Njuška: Špicasta, male usne, velike preklapajuće usne, padajući napred, unazad ili ulegnuti nosnik.

Zubalo: Svako odstupanje od potpunog zubala, (toleriše se samo nedostatak Pl u donjoj vilici), nepravilan stav sekutića pri čemu zagriz ostaje pretežno sačuvan. Mali zubi. Klještasto zubalo.

Oči: Labavi kapci. Jako crvene vežnjače, svetle, ćilibarno žute, vodenaste ili različito obojene oči kod svih jednobojnih. Daleko jedno od drugog postavljeno ili bademaste oči.

Uši: Previsoko ili prenisko usađene, postrano odstojeće ili ravno priležuće. Kupirane uši koje nisu ravnomerno uspravno nošene ili prekratko kupirane.

Vrat: Kraći ili deblji vrat, jelenji vrat, previše slobodne kože.

Leđa: Ulegnuta, šaranasta, preduga, unazad dižuća leđna linija.

Sapi: Jako padajuće ili vodoravne.

Rep: Prejak, predug ili prekratak, nisko usađen, nošen visoko iznad leđne linije, udičastog ili zavijenog oblika. U stranu odstojeći, zavijen, na kraju zadebljao ili kupiran rep.

Grudni koš: Ravan ili bačvast, nedostatak dubine ili širine, jako unapred istaknuta grudna kost.

Donja linija: Nedovoljno prikupljen stomak.

Prednje noge: Nedovoljna uglovanost, lake kosti, slabi mišići, nepravilni stavovi.

Plećke: Labave, preteške, strme.

Laktovi: Labavi, okrenuti u polje ili unutra.

Potkolenica: Zavijena, izbočena gornja polovina zgloba šapa.

Šaplje: Podignuto, znatna popustljivost ili klecavost.

Došaplje: Isuviše koso ili strmo postavljeno.

Zadnje noge: Isuviše otvoreni ili zatvoreni uglovi, kravlji, bačvast stav, uski skočni zglobovi.

Skočni zglob: Nestabilan, visok.

Šape: Ravne, duge, raširene.

Kretanje: Nedovoljno osvajanje prostora, sputana akcija, često ili stalno ravanisanje, nedostatak povezanosti akcije prednjih i zadnjih nogu.

Dlaka

Osobine: Oštra, iskrzana dlaka.

Boja:

Žuta: Žuto braon, žuto plava, izabela ili prljavo žuta.

Tigrasta: Osnovna boja srebro plava ili izabela, isprana tigravost.

Belo crna: Plavo siva osnovna boja, veći žuti sivi ili plavo sivi delovi ploča.

Crna: Žuta, braon ili plavo crna boja.

Plava: Žuta ili crnoplava boja.

Teške mane

Narav: Plašljivost, agresivnost, ujedljivost.

Nosna pečurka: Rascepljena, boje jetre.

Zubalo: Predgriz, podgriz, ukršteno zubalo.

Oči: Ektropijum, entropijum.

Rep: Zavijen rep.

Testisi: Monorhid, kriptohrid, premali ili nejednaki testisi.

Boja: Žute i tigraste doge sa belom čeonom lisom, belim okovratnikom, belim čarapicama ili belim vrhom repa. Plave doge sa belom čeonom lisom, belim okovratnikom, belim čarapicama ili belim vrhom repa. Kod belo crnih doga bela bez crne boje (albino) kao i porculanska tigravost (pretežno plave, sive, žute i tigraste ploče), ili siva tigravost (pri crno plavičastoj siva osnovna boja).

Visina: Ispod minimalne visine.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 169
Datum upisa : 2013-04-28

http://srpskiradnipsi.serbianforum.info

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum