SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

MAJORŠKI CUVAR-PERRO DOGO MALLORQUIN

Go down

MAJORŠKI CUVAR-PERRO DOGO MALLORQUIN

Post by Admin on Tue May 14, 2013 2:02 am

MAJORŠKI CUVAR
Originalni naziv PERRO DOGO MALLORQUIN
FCI standard broj : 249 / Grupa : 2
Zemlja porekla Španija Odgajivačnice


Opšti izgled: Pas za borbu, jak, srednjeg rasta, sangviničnog temperamenta i veoma hrabar.

Glava: Vrlo velika u odnosu na telo, masivna, lobanja velika, široka, četvrtasta, njen obim je veći od visine psa, čelo široko, pljosnato sa veoma izraženom brazdom, stop veoma izražen, žvakaći mišići razvijeni do srednjeg nivoa očiju, veoma jaki i izbočeni, iako ima nešto izraženiji podgušnjak i nekoliko bora na bočnim stranama žvakaćih mišića, može se reći da koža glave nije naborana.

Uši: Kratke, više tanke, zabačene u nazad i povijene, otkrivaju usni kanal, smeštene daleko od očiju, visoko usađene.

Oči: Izbočene, sa širokim i izraženim prorezom, malo iskošene, ovalne, velike, veoma tamne boje, dobro postavljene, ne otkrivaju očni mišić, gledano od napred bez otkrivanja beonjače, smeštene nisko i veoma udaljeno jedno od drugog.

Njuška: Polazi od linije ojačanja oka, široka je, ravna, prednja strana donekle konusna, velika, ali je kraća od rastojanja od očiju do potiljka.

Nosna pečurka: Crna, velika, smeštena na trećini rastojanja između očiju i donje usne, dobro određena vertikalna linija između nosnih otvora.

Usne: Crne, izbrazdane, jasno izražene, ivica je crna, a ostali deo crven. Gornja usna je više izražena, a donja savijena na sredini. Ne primećuje se kada su usta zatvorena.

Vrat: Dug, veoma jak i debeo, u korenu ima širinu prečnika glave i predstavlja skoro produžetak grebena.

Plećke: Relativno kratke, lagano iskošene, malo izbočene.

Telo: Leđa srednje dužine, ali kraća, veoma široka u prvoj trećini, cilindričan grudni koš dubok i širok, bok i slabine kratki, relativno uzan u slabinskom delu koji je padajući i blago konveksan, sapi formiraju izražen luk. Sapi su nešto više od grebena, rep nisko usađen, trbuh prikupljen.

Rep: Debeo u korenu a smanjuje se prema vrhu, doseže do skočnog zgloba, pri mirovanju prirodno pada, u akciji lagano savijen i u predelu kičmenog stuba nošen.

Noge: Prednje noge prave, paralelne. Podlaktica je veoma razvijena, kosti velike i prave, bez krivina, prednje noge kraće od zadnjih laktovi rastavljeni zbog širine grudi, ali ne prema spoljašnjem delu, prsti veliki lagano zaobljeni i prikupljeni. Zadnje noge mišićave, duže od prednjih, potkolenice prave i kratke, butina dugačka, došaplja prava, kratka i jaka, zglobovi pljosnati i prirodni, zaperci.

Dlaka: Kratka, prilično oštra, tamno tigrasta, što manje bele dlake to je bolje.

Mere standardnog tipa:

Težina 36 kg
Visina sapi 58 cm
Visina grebena 56 cm
Obim grudnog koša 78 cm
Obim glave 59,5 cm
Razmak od potiljka do korena repa 73 cm
Dužina glave 22 cm
Dužina lobanje 8,5 cm
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 169
Datum upisa : 2013-04-28

http://srpskiradnipsi.serbianforum.info

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum