SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

DŽEK RASELOV TERIJER-JACK RUSSEL TERRIER

Go down

DŽEK RASELOV TERIJER-JACK RUSSEL TERRIER

Post by Admin on Tue May 14, 2013 2:16 am

Originalni naziv JACK RUSSEL TERRIER
FCI standard broj : 345 / Grupa : 3
Zemlja porekla Australija Odgajivačnice

Temperament
Džek Rasel terijer je veseo, živahan, odan i umiljat pas. Živahan je i poslušan, a ipak apsolutno neustrašiv. Pažljiv je i zabavan, uživa u igrama i igračkama. Druželjubiv je i dobar sa decom. Decu treba učiti da ga ne zadirkuju i ne gađaju. Inteligentan je i potreban mu je vođa čopora, odnosno istrajan i dominantan gazda. Potrebno je psu postaviti pravila koja mora da poštuje i granice u ponašanju koje ne sme da prekrši. Ne treba dopustiti psu da razvije „sindrom malog psa“, jer tada će poverovato da je on vođa svoje porodice. Takvo ponašanje stvara mnoge probleme u njegovom ponašanju kao što su: konstantno lajanje, preterano zaštitnički stav prema ukućanima i nepoverljivost prema strancima, teško podnošenje samoće, agresivnost prema drugim psima i drugo. Veoma lako se treniraju i uče trikove, pa ih često koriste za TV reklame i u filmovima. Ipak, ako mu ne postanete autoritet, nećete uspeti ni da ga trenirate. Potreban im je strog, iskusan trener koji će ga socijalizovati od malena. Imaju jak lovački instikt (izraženiji nego kod prosečnog terijera) i ne bi ga trebalo ostavljati sa ostalim manjim životinjama. Ovaj lovački pas voli da goni, laje, istražuje i kopa. Možete ga ostaviti samog samo ako je dobro treniran ili u bezbednom okruženju. Ukoliko ga dovoljno ne šetate postaće nestašan i destreuktivan. Džek Rasel ume da se penje i skače, pa će lako da preskoči ogradu. Ova rasa definitivno nije za ljude koji nemaju ranija iskustva sa psima. Vlasnik mora da ima snažnu volju, jer će u suprotnom ovaj mali terijer lako da preuzme dominaciju. Od vlasnka zavisi da li će pas da bude stabilan i dobar ljubimac. Džek Rasel terijeru je uvek potrebna neka aktivnost kako bi zadovoljio svoj istraživački duh. Ipak, on je radni i lovački pas, i treba da poštujete njegove prirodne instikte.
Uslovi odgoja i nega
Džek rasel terijer se dobro snalazi u zatvorenom prostoru, ako se dovoljno trenira. Prilično su aktivni i dovoljno im je manje dvorište. Potrebne su mu duge svakodnevne šetnje. Voli da trči, lovi i da se igra. Ukoliko ga ostavljate samog kod kuće, potrudite se da ga prethodno dobro prošetate i pustite da se izigra. Povremeno četkanje je potrebno, a kupanje samo ako je neophodno.

Životni vek 15 i više godina

Poreklo: Engleska.

Zemlja razvoja: Australija.

Upotreba: Dobar radni terijer sposoban da se prikrada. Izuzetan pas za pratnju.

Istorijat: Jack Russel terijer je nastao u Engleskoj tokom devetnaestog veka zahvaljujući naporima velečasnog Johna Russella. On je razvio vrstu foksterijera koja će odgovarati njegovim potrebama, odnosno psa koji će trčati sa njegovim lisičarima i prikradati se kako bi isterao lisice i drugu divljač iz njihovih jazbina. Razvila su se dva varijeteta sa u osnovi sličnim standardima osim razlika koje se uglavnom odnose na visinu i proporcije. Viši pas, zdepastije građe poznat je kao Parson Russell terijer dok je niži, nešto izduženiji pas poznat kao Jack Russell terijer.

Opšti izgled: Snažan, aktivan, okretan radni terijer snažnog karaktera, elastičnog tela srednje dužine. Njegovi žustri pokreti su u skladu sa njegovim oštroumnim izrazom. Kupiranje repa se može izvršiti po želji, a krzno može biti glatko, oštro ili izlomljeno.

Proporcije: Ukupna dužina psa je veća od njegove visine. Dubina tela od grebena do gradi treba da bude jednaka dužini prednje noge od laktova do zemlje. Obim iza laktova treba da bude oko 40-43 cm.

Karakter i narav: Živahan, okretan i aktivan terijer oštroumnog, pametnog izraza. Hrabar i neustrašiv, prijateljski nastrojen ali nenapadno samouveren.

Glava

Lobanjska oblast

Lobanja: Lobanja treba da bude ravna, umerene širine koja se postepeno smanjuje do nivoa očiju i potom sužava u široku njušku.

Stop: Dobro definisan ali nije prenaglašen.

Oblast lica

Nosna pečurka: crna

Njuška: Dužina od stopa do nosne pečurke treba da bude nešto manja od razdaljine između stopa i potiljka.

Usne: dobro nalegle i crno pigmentirane.

Vilice/zubi: veoma snažne, duboke, široke i moćne. Snažni zubi sklapaju se u makazast ugriz.

Oči: male, tamne, oštroumnog izraza. Ne smeju biti istaknute a očni kapci treba dobro da naležu. Ivica kapka treba da bude crno pigmentirana. Oblik im je bademast.

Uši: Potpuno presavijene ili spuštene, tanke i velike pokretljivosti

Obrazi: Mišići obraza treba da budu dobro razvijeni.

Vrat: Snažan i čist što omogućava stabilno držanje glave.

Telo

Opšte: Četvrtastog oblika

Leđa: Ravna. Dužina od grebena do korena repa je nešto veća od razdaljine između grebena i zemlje.

Slabine: Slabine treba da budu kratke, jake i veoma mišićave.

Grudni koš: Grudni koš je više dubok nego širok, i dobro udaljen od zemlje, što omogućava da grudi budu po visini negde na sredini između zemlje i grebena. Rebra treba da budu dobro raširena u odnosu na kičmu i zaravnjena sa strane tako da obim iza laktova može da se obuhvati sa dve ruke - oko 40-43 cm.

Grudna kost: vrh grudne kosti je jasno vidljiv ispred vrha ramena.

Rep: Pri mirovanju može biti spušten. Pri kretanju treba da bude uspravan a ukoliko je kupiran vrh treba da bude na istom nivou kao i uši.

Udovi

Prednje noge

Ramena: Dobro nagnuta unazad i ne preterano mišićava

Nadlaktica: Dovoljno duga i pod uglom da omogućava da se laktovi nalaze ispod tela.

Prednje noge: Ravnih kostiju od laktova do prstiju, gledano sa prednje ili bočne strane.

Zadnje noge: Snažne i mišićave, njihove proporcije su u skladu sa ramenima.

Koleni zglobovi: pod priličnim uglom

Skočni zglobovi: Nisko postavljeni

Zadnje došaplje (metatarzus): paralelne kada se posmatraju otpozadi u slobodnom stojećem položaju.

Šapa: Okrugla, tvrda sa jastučićima, nije velika, prsti umereno lučni, nisu okrenuti ni spolja ni unutra.

Hod/kretanje: pravilan, slobodan i elastičan.

Krzno

Dlaka: Može biti glatka, oštra ili gruba. Mora biti vodootporna. Krzno ne treba menjati (izvlačiti) kako bi izgledalo glatko ili izlomljeno.

Boja: Bela boja MORA biti preovlađujuća sa crnim ili smeđim šarama. Smeđe šare mogu biti od najsvetlije smeđe do duboko smeđe (kestenjaste).

Veličina: Idealna visina: 25 cm (10 inča) do 30 cm (12 inča).

Težina: Težina treba da odgovara l kg na svakih 5 cm visine, odnosno 25 cm visok pas treba da bude težak približno 5 kg a 30 cm visok pas treba da bude težak 6 kg.

Mane: Sva odstupanja od gore navedenih pravila treba smatrati manama a ozbiljnost sa kojom treba posmatrati svaku od tih mana treba da bude srazmema sa njenim stepenom. Meutim, sledeće slabosti treba posebno da budu kažnjavane:

- Nedostatak pravog karaktera terijera
- Neusaglašenost, odnosno prenaglašenost bilo koje karakteristike
- Tromo ili nestabilno kretanje
- Usta sa manom

N.B. Životinje muškog pola treba da imaju dva naizgled normalna testisa koja su potpuno spuštena u skrotum.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 169
Datum upisa : 2013-04-28

http://srpskiradnipsi.serbianforum.info

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum