SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

JORKŠIRSKI TERIJER-YORKSHIRE TERRIER

Go down

JORKŠIRSKI TERIJER-YORKSHIRE TERRIER

Post by Admin on Tue May 14, 2013 2:19 am

Originalni naziv YORKSHIRE TERRIER
FCI standard broj : 86 / Grupa : 3
Zemlja porekla Engleska Odgajivačnice


Temperament
Jorkširski terijer kao da ne shvata da pripada maloj rasi. Veoma je radoznao i avanturistički nastrojen. Odlikuje ga energičnost, hrabrost, odanost i inteligencija. Ukoliko znate kako da se odnosite prema psu male rase, ovaj terijer može da vam bude odlično društvo. Vezan je za svog gazdu, ali ako se svi članovi porodice ne nametnu kao prave vođe ovom psu, on može da postane nepoverlhiv prema strancima i agresivan prema psima i drugim manjim životinjama. Takođe, može da postane lajav, a to je njegov način da vam objasni šta ON želi da VI radite. Imaju prave osobine terijera, pa im je potreban vlasnik koji ume sa psima, odnosno koji ume da ga natera na poslušnost. Ne preporučuje se maloj deci, ali može da se druži sa starijom decom koja umeju sa njim. Većina vlasnika ne razume potrebe malog psa, pa ga zbog njegove veličine tretiraju kao igračku, a to može da dovede do ozbijnih poremećaja u ponašanju, tzv. „sindrom malog psa“. Tada pas poveruje da je on vođa čopora, tj glavni u kući i počne da iskazuje ljubomoru, čak i da ujeda ako ga zadirkuju. Moguće je i da postane previše zaštitnički nastrojen prema članovima porodice, pa i neurotičan i prgav.
Lako ga je dresirati, mada ume ponekad da bude veoma tvrdoglav, ako mu nisu jasno postavljene granice njegovog ponašanja. Dešava se da teško nauči gde treba da „vrši nuždu“. Odličan je pas čuvar. Ukoliko ga pravilno tretirate, jorkširski terijer je veoma drag ljubimac i poverljiv sa decom. Ukoliko imate ovog psa, a on ne iskazuje ni jednu negativnu osobinu, budite sigurni da ste odličan vođa čopora!

Uslovi odgoja i nega
Lako se prilagode životu u stanu i vrlo su aktivni unutar njega. Osetljivi su na hladnoću i odgovara im boravak u toplom. Neophodna im je svakodnevna duža šetnja. Iako voli da se igra, igra mu nije dovoljna i ne zadovoljava njegov primalni instikt za šetnjom. Ukoliko ga dovoljno šetate, male su šanse da će ispoljiti problematično ponašanje. Ukoliko vaš Jorki trči po kući, to je znak da mu treba šetnja. Neka uvek tokom šetnje bude pored ili iza vas, jer iz njegovog ugla, vođa vodi ćopor. Puštajte ga da trči na bezbednoj teritoriji.
Potrebna je svakodnevna briga o njegovoj dlaci, jer za izložbe ona mora biti besprekorne boje, izgleda i sjaja što se postiže brižnim i ispravnim češljanjem (ne čupanjem) dlake, vezivanjem u repić na glavi i vezivanjem ostale dlake na telu pomoću svilenih papirića da bi se očuvala dužina i kvalitet i kupanjem specijalnim šamponima namijenjenim za tu vrstu dlake. Na žalost pravu tajnu o nezi dlake terijera znaju samo stari i iskusni uzgajivači i frizeri za pse.

Poreklo
Istorija ove pasmine je dosta komplikovana. Dugo se radilo da bi se postigao sadašnji standard. Njihovi preci su služili za lov miševa i u tome su bili jako dobri. Poreklo Jorkširskog teriera je englesko, iz pokrajine Yorkshire. Preci su im bili maltezeri sa Malte. Tu je umešan cairn terrier iz Škotske i sky terrier. Nakon toga je ubačen i Dandi Dimmont. Početni mešanci Jorkija su težili od pet do sedam kilograma. Tražila se duga i svilena dlaka, a primerci što manje veličine. Tako su ovi terijeri uz pomoć engleskih pomorca koji su plovili po Mediteranu dovezeni u Englesku. Na taj način svi preci su doprineli da bi se došlo do te pasmine. Odmah se shvatilo da je to lep i tražen pas koji je bio jako skup. Engleski klub za uzgoj je priznao ovu rasu 1886. godine i formirao prvi standard. Prvi Yorkshire Terrier je bio Huddersfield Ben, koji je naviše ličio sadašnjem Jorkširskom terijeru. Tadašnji Jorki su imali velike uši pa su im se kupirale. Posle 1895. Jorkširski terijer klub je zabranio kupiranje ušiju. Ova rasa je stara oko 120 godina.

Zdravstveni problemi
Uglavnom pate od bronhitisa i problema zubnog propadanja i od paraliza ekstrermiteta uzrokovanim hernijom diska leđnih pršljenova. Skokovi i padovi dovode do lomova ionako već malih i fragilnih kostiju.

Životni vek 12 do 15 godina

Opšti izgled: Dugodlak, dlaka koja visi ravno i ravnomerno obostrano, razdeljak se pruža od nosa do repa. Veoma kompaktan i okretan, ali uspravnog držanja i zrači "fluid važnosti". Njegove konture treba da odaju zbijeno i dobro proporcionalno telo.

Karakteristika: Inteligentan, patuljasti terijer.

Narav: Živahan, pri uravnoteženoj naravi.

Glava i lobanja: Prilično mala i ravna, lobanja nije niti jako uočljiva, niti zaobljena, lični deo nije predug. Crn nos.

Oči: Srednje velike, tamne, sjajne, sa opreznim, inteligentnim izrazom i tako smeštene da gledaju ravno napred. Nisu buljave. Ivica očnih kapaka tamna.

Uši: Male, "V" oblika, nošene uspravno, nisu daleko jedno od drugog. Prekrivene kratkom dlakom, zasićene, snažne plamene boje.

Zubalo: Perfektno, pravilno, makazasto zubalo, pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka naležu na one iz donje vilice, a zubi stoje vertikalno u vilici.

Vrat: Dobre dužine.

Prednje noge: Dobro postavljene plećke, prave noge, dobro pokrivene dlakom koja je zasićene zlatno-plamene boje, pri čemu su vrhovi dlaka šatirani nešto svetlije nego koren dlake. Plamena boja ("tan")ne srne se protezati višlje od laktova.

Telo: Kompaktno sa primerno zaobljenim rebrima, dobro ravan slabinski deo, čvrsta leđa.

Zadnje noge: Posmatrano od pozadi, potpuno su ravne, umereno uglovano koleno. Dobro su pokrivene dlakom koja je zasićeno zlatno-plamena, pri čemu su vrhovi dlaka šatirani nešto svetlije od korena. Plamena boja, ne srne da se prostire višlje od kolena.

Šape: Okrugle, crni nokti.

Kretanje: Slobodno i sa puno potiska. Prednje i zadnje noge se ispružaju ravno unapred, pri ravnim leđima.

Rep: Uobičajeno je kupiran na sredini dužine, obrastao sa puno dlake. Ona je tamnije plava nego na telu, posebno na korenu repa. Nošen je nešto iznad leđne linije.

Dlaka: Dlaka na telu srednje dužine, potpuno ravna (ne talasasta), sjajn, fine svilaste građe, nije vunasta. Dlaka na glavi i njušci^e duga, ima zasiđenu zlatno-plamenu boju, pri tome je boja intenzivnija postrano na glavi, na korenu ušiju i na njušci gde mora biti posebno duga. "Tan" boja na glavi ne srne se prostirati na potiljku, ne srne biti čađava ili pomešana sa tamnom dlakom.

Boja: Tamno čelično-plavo (ne srebrno-plavo) rasprostranjena od potiljka do korena repa, niukom slučaju pomešana sa bledo-žutom,bojom bronze ili tamnom dlakom. Dlaka na grudima ima pun "svetliji" ton. Sve dlake sa tan bojom su tamnije u korenu nego u sredini i ka vrhovima su još svetlije.

Veličina: Masa 3,1 kg.

Greške: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj proceni sa stepenom izraženosti.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 169
Datum upisa : 2013-04-28

http://srpskiradnipsi.serbianforum.info

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum