SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

ŠKOTSKI TERIJER-SCOTTISH TERRIER

Go down

ŠKOTSKI TERIJER-SCOTTISH TERRIER

Post by Admin on Tue May 14, 2013 2:22 am

Originalni naziv SCOTTISH TERRIER
FCI standard broj : 73 / Grupa : 3
Zemlja porekla Engleska Odgajivačnice


Temperament
Hrabar, oprezan i izdržljiv, Škotski terijer je veoma simpatičan pas. Šarmantan je i karakteran pas. Kao štene, jako je veseo i razigran, a kad odraste postaje ozbiljan i ponosan. Ovaj pas je odličan čuvar. Spada u tvrdoglave pse, pa mu je potrebna stroga disciplina i dobra socijalizacija. Tokom učenja i dresure škotskog terijera morate da budete veoma odlučni jer on oseća neodlučnost u vašem glasu i tada ne reaguje na komandu. Nikada ga nemojteudariti niti biti grubi sa njim. Članove porodice koji nemaju dovoljan autoritet obično ne sluša. Voli da kopa rupe, da šeta i da se igra sa lopticom.
Često ga kinolozi opisuju kao psa koji može da ide svuda i sve da radi, kao velikog psa u malom telu. Veoma je osetljiv na kritike i pohvale, pa ga treba nežno dresirati.
Škotski terijer može da vam bude izvrstan kućni ljubimac. Nemojte da dozvolite da razvije “sindrom malog psa”, poremeća izazvan neadekvatnim ponašanjem čoveka prema psu. Takav pas može da postane samovoljan, lajav, nepoverljiv i agresivan, iako to nisu urođene osobine ovog terijera. Ne preporučuje se porodicama sa malom decom jer ona ne znaju pravilno da se ophode prema njemu i pas može da preuzme kontrolu.
Škotskom terijeru je potrebna disciplina i stroga pravila ponašanja, granice koje mora da poštuje. Svi članovi porodice treba da budu složni i dosledni u treniranju ovog malog psa jakog temperamenta.
Istorijat
Škotski terijer je nastao u Škotskoj oko 1700. godine. Rasa je prvobitno nazvana Aberden terijer, po škotskom gradu Aberdenu. Nadimak “mali tvrdoglavac” dao mu je Džordž, IV Erl od Dumbartona u XIX veku. Škotski terijer je stigao u SAD oko 1890. godine. Korišćeni su za lovna sitne životinje, zečeve, lisice, vidre, jazavce.

Uslovi odgoja i nega
Škotskom terijeru odgovara život u stanu. Nije previše aktivan u zatvorenom prostoru i nije mu neophodno dvorište. Smeta mu vrućina. Oni su aktivni mali psi kojima je potrebna svakodnevna šetnja. Iako vole da se igraju, igrane zadovoljava svu njihovu fizičku potrebu i prirodni instikt za kretanjem. Psi koji se dovoljno ne šetaju češće ispolje problematično ponašanje. Uživaju da trče na otvorenoj površini.
Potrebno je redovno češljati dlaku, naročito u vreme linjanja. Kupanje samo po potrebi. Vodite ga kod profesionalnog frizera dva puta godišnje. Skoro da se ni malo ne linjaju, ako se redovno četkaju.

Zdravstveni problemi
- problem sa kretanjem
- Von Vilebrandova bolest (poremećaj u krvarenju)
- alergija na buve
- problemi sa kožom

Životni vek 12 do15 godina

Opšti izgled: Nisko postavljen pas, svojom veličinom pogodan za rad nad zemljom, kratkonog, izražajnog držanja, prepoznatljiv, uprkos svojoj neznatnoj veličini, sa koliko snage i okretnosti raspolaže.

Karakteristika: Veran i pouzdan, pun dostojanstva, nezavisan i uzdržljiv, ali hrabar i veseo, inteligentan.

Narav: Neustrašiv ali nikad agresivan.

Glava i lobanja: Duga, ipak u pravilnom odnosu prema veličini psa. Dužina glave omogućava jednu prikladnu širinu pri čemu lobanja deluje usko. Gornji deo glave je ravan. Zigomatične kosti nisu isturene. Lični deo je snažan i dubok. Lobanja i lični deo su gotovo iste dužine. Jedan blag ali ipak jasan stop između lobanje i ličnog dela je neposredno ispred očiju. Nosna pečurka velika, posmatrano sa strane prema bradi, produžava se unazad.

Oči: Bademaste, tamno braon, prilično daleko jedno od drugog i smeštene duboko ispod očnih lukova, sa živahnim, odvažnim i inteligentnim izrazom.

Uši: Nežne, tanke, špicaste, uspravno nošene. Usađene visoko, ne blizu jedno drugom. U korenu široke uši su maksimalno nepoželjne.

Zubalo: Veliki zubi sa perfektnim, pravilnim makazastim zubalom, pri čemu red gornjih sekutića bez razmaka naleže preko donjih. Zubi stoje vertikalno u vilici.

Vrat: Snažan i umereno dug.

Prednji deo: Glava je nošena na mišićavom, plemenitom, umereno dugom vratu koji prelazi ka dugim, unazad postavljenim plećkama. Predprsje smešteno ispred ravnih, snažnih kostiju prednjih nogu koje imaju uspravno došaplje. Laktovi ne smeju biti smešteni ispod tela niti u polje.

Telo: Dobro zasvođena rebra, spljoštena u jedan dubok grudni koš i pružaju se daleko unazad. Leđa srazmerno kratka i veoma mišićava. Leđna linija ravna i paralelna sa podlo gom. Slabine snažne i duboke. Snažna povezanost između grudnog koša i zadnjeg dela.

Zadnji deo: Primetno snažan za veličinu psa. Jasno istaknute sedne kvrge, duga butina i dobro uglovan koleni zglob. Došaplje kratko, snažno i ni unutra ni napolje okrenuto.

Šape: Dobre veličine, dobro ispunjeni jastučići. Prsti lepo zaobljeni i dobro zatvoreni. Prednje nešto veće od zadnjih.

Rep: Srednje dug u odnosu na psa, uravnotežen. Debeo u korenu i sužava se ka vrhu, visoko usađen uspravno ili blago povijeno nošen.

Kretanje: Tečno i slobodno, prednje i zadnje noge se kreću ravno napred sa dobrim potiskom. Sve ukupno kretanje je ujednačeno i harmonično.

Dlaka: Čvrsto priležuća, dupla. Podlaka gusta, kratka i meka. Pokrovna dlaka čvrsta, gusta i žičana. Obe zajedno čine dobar zaštitni pokrivač.

Boja: Crna, pšenična ili tigrasta u svim šatiranjima.

Veličina: Visina grebena 25,4-28 cm, težina 8,6-10,4 cm.

Mane: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se greškom, čija ocena stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 169
Datum upisa : 2013-04-28

http://srpskiradnipsi.serbianforum.info

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum