SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

JAPANSKI ŠPIC-SPITZ JAPONAIS

Go down

JAPANSKI ŠPIC-SPITZ JAPONAIS

Post by Admin on Tue May 14, 2013 2:47 am

Originalni naziv SPITZ JAPONAIS
FCI standard broj : 262 / Grupa : 5
Zemlja porekla Japan Odgajivačnice

Temperament
Japanski špic je živahan, inteligentan i razigran pas, veoma oprezan i poslušan. Ovaj mali pas je dobar čuvar i uvek upozorava vlasnika kada oseća da je upozorenje neophodno. Ukoliko je vlasnik dosledan, nije ga teško trenirati. Lako i brzo uči, uživa u igrama kao što je bacanje loptice ili frizbija. Veseo je i voli da se igra sa decom i uglavnom je dobar prema drugim psima i ostalim životinjama. Njegov temperament ga čini “velikim psom u malom telu”. Čuvar je i zaštitnik porodice. Ipak, ukoliko mu dopustite da veruje da je glava porodice, može da postane opsesivno lajav. Trebalo bi ga prekinuti ako počne bespotrebno da laje. Ponosan je i vezan za vlasnika.
Japanski špic zahteva strogog, pouzdanog i stabilnog vlasnika (“vođu čopora”) kako bi se izbegao “sindrom malog psa”, odnosno problem u ponašanju izazvan pogrešnim odnosom čoveka prema psu. Kada se psu dopusti da poveruje da je on glavni u kući, nastaje niz problema u ponašanju kao što su: nepoverljivost prema strancima, nepodnošenje samoće, preterano zaštitnički stav prema članovima porodice, destruktivnost i drugo. Ovakvo ponašanje nije urođeno kod ove rase, već nastaje usled pogrešnog tretiranja psa i nepoštovanja njegovih instikata i potreba. Psa ne treba tretirati kao dete ili igračku, bez obzira na njegovu veličinu. Potrebna su mu pravila i jasne granice ponašanja kao i ljudsko vođstvo da bi se osećao sigurno i zaštićeno u porodici. Jedino takav pas je stabilan i poslušan ljubimac.

Istorijat
Smatra se da japanski špic vodi poreklo od nemačkog špica bele boje koji je došao u Japan oko 1920. godine posle prelaska Sibira i severnoistočne Kine. Oko 1921. godine ova rasa je prvi put predstavljena na izložbi pasa u Tokiju. Zatim su 1925. uvezena dva para velikih belih špiceva iz Kanade, a oko 1936. takvi psi su uvoženi iz Kanade, Amerike, Australije i Kine. Njihovo poreklo je bilo glavna tema ukrštanja u smislu poboljšanja rase. Posle drugog Svetskog rata, 1948. godine ustanovljen je jedinstven standard od strane japanskog Kenel kluba, ovaj standard je ostao na snazi do danas.

Uslovi odgoja i nega
Japanski špic je dobar izbor za porodicu koja živi u stanu. Prilično je aktivan u zatvorenom prostoru, i srećan je sve dok mu se pruža dovoljno šetnje i treninga. Potrebne su mu duge, svakodnevne šetnje. Uživa u trčanju.
Ovog psa je potrebno redovno četkati. Izuzetno je čist i nije ga potrebno kupati, osim ako je neophodno. U vreme linjanja, potrebno ga je češće četkati, kako bi se odstranila dlaka koja opada.

Zdravstveni problemi /

Životni vek: oko 12 godina


FCI standard:

Opšti izgled: Pas je pokriven čisto belom, bogatom dlakom, šiljate njuške, uspravnih ušiju, rep je kao perjanica, nošen na leđima, snažno građen, ukupno uzevši proporcionalan. Njegova usklađena lepota izaziva čilost i ponos koji su mu svojstveni i odražavaju eleganciju.

Proporcije: Odnos visine grebena i dužine tela je 10:11.

Karakter: Inteligentan, vedar, čio. Ne toleriše se bučnost.

Glava: Proporcionalna telu, velika je i blago zaobljena.

Lobanja: Zadnji deo lobanje je mnogo veći.

Stop: Naznačen.

Lični deo: Umereno razvijen.

Nosna pečurka: Mala, zaobljena, crna.

Njuška: Siljata, blago zaobljenog vrha, proporcionalna. Usne priležuće i poželjno je crne.

Zubalo: Zubi beli i snažni, makazasto zubalo.

Oči: Umereno velike, bademastog oblika, blago iskošene, tamne boje. Ivice očnih kapaka su crne.

Uši: Visoko usađene, male, trouglaste, uspravne, okrenute ka napred i ne mnogo raz- maknute.

Vrat: Umereno dug, mišićav.

Greben: Visok

Leđa: Ravna i kratka

Slabinski deo: Veliki

Grudni koš: Veliki i dosta dubok, rebra zaobljena.

Stomak: Uvučen.

Prednje noge: Iskošene lopatice, noge prave, laktovi uz telo.

Sape: Mačije. Jastučići debeli, poželjno je da su tamne boje kao i nokti.

Hod: Živahan i aktivan.

Dlaka: Pokrovna dlaka je prava i proređena. Podlaka je gusta i meka. Na njušci, ušima, na delovima prednjih nogu i na šapama dlaka je kratka, na svim ostalim delovima tela dlaka je duga i bogata, vrat, ramena i grudi pokriveni divnom kragnom, dlaka na repu je takođe duga i bogata, u obliku perjanice.

Boja: Čisto bela

Veličina: Visina grebena mužjaka od 30-38 cm, ženke su nešto niže.

Mane: Svako odstupanje od gore navedenog trebalo bi penalizovati u funkciji njegove izraženosti. Predgriz ili podgriz, izrazito uvijen rep, bojažljiv, bučnost.

Diskvalifikacione mane: Oborene uši, rep koji nije nošen na leđima.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 169
Datum upisa : 2013-04-28

http://srpskiradnipsi.serbianforum.info

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum