SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

DALMATINAC

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Go down

DALMATINAC

Post by Admin on Tue May 14, 2013 2:58 am

Originalni naziv DALMATINAC
FCI standard broj : 153 / Grupa : 6
Zemlja porekla REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA


Istorijat
Oko porekla dalmatinskog psa postoje različite teorije i protivrečnosti. Psi sa istačkanim krznom su postojali još u antičko doba u Africi, Evropi i Aziji. Moguće je da je dalmatinac u srodstvu sa poenterima. Prikazi pegavih pasa nalaze se u ostacima bakroreza iz drevnog Egipta i stare Grčke, pa je sigurno da je i ova rasa drevna. Pas pod nazivom “bengalski poenter”, veoma sličan dalmatincu, postojao je oko 1700. godine u Engleskoj, pa se zbog toga sumnja u hrvatsko poreklo ove pasmine. Prvi standard dalmatinskog psa sastavio je 1882. godine Englez Vero Shaw. Taj standard je 1890. godine preveden u službeni standard. Neki kinolozi tvrde da ipak potiče iz Dalmacije. Svi pokušaji da se ova rasa prizna kao izvorno hrvatska su odbačeni, sve do 1993. godine, kada je FCI dalmatinca zvanično priznala za hrvatskog psa, iako i dalje poriču pravo hrvata da postavljaju standard pasmine.
U srednjem veku, dalmatinac je bio lovački pas.U XIX veku bio je popularan kao pas koji je kaskao za konjima i kočijama u kojima su njihovi gospodari. Takođe je čuvao kočije dok je vlasnik bio odsutan. Kao veoma izdržljiv pas, mogao je da prati gospodara bilo da ide pešice, na konju ili u kočiji. Dalmatinac je svestran pas koji je kroz istoriju imao mnogostruku primenu: cirkuski izvođač, pratilac vatrogasnih kola, lovački pas, lovac na štetočine, retriver, ptičar, pas tragač, pastirski pas, čuvar. Dalmatinac je danas isključivo ljubimac, mada može da bude i dobar čuvar.

Temperament
Dalmatinski pas je dugo uzgajan da bi trčao za konjskom zapregom, pa poseduje izuzetnu izdržljivost i energičnost. Nije im u prirodi da po ceo dan lenčare bez ikakvog posla. Razigrani su, veseli i veoma posvećeni gospodaru. Neophodan im je stabilan vlasnik i društvo porodice da bi bili srećni. Ukoliko ga ostavite duže vreme u dvorištu, samog, patiće, a verovatno će i iskopati ogromnu rupu u zemlji. Dalmatinci uživaju u igri sa decom. Ako ne dobijaju dovoljno fizičkog i mentalnog treninga, postaće tvrdoglavi i neposlušni i previše energični da bi boravili u društvu male dece. Kao i svakom psu, potrebna im je rana socijalizacija. Generalno se dobro slažu sa drugim životinjama, ali bez jakog vlasnika (“vođe čopora”) koji treba da ih usmerava, mogu da budu agresivni prema nepoznatim psima. Dalmatinac može da postane tvrdoglav i neposlušan ukoliko oseti da je njegov vlasnik mek i nedovoljno autoritativan. Potreban mu je strog i dosledan trening. Može se lako trenirati do visokog nivoa poslušnosti. Može da se dresira za psa čuvara i zaštitnika.
Štene dalmatinca je izuzetno zahtevno, energično i treba mu strog trening i dosta treninga. Tek sa oko dve godine postaje mirniji. Važno je da ga učite da u toku šetnje uvek bude pored ili iza osobe koja ga šeta. Nikako mu ne dozvolite da vuče povodac. Jedino uz strogu, ali ne i grubu disciplinu, ovaj pas će postati dobar i poslušan ljubimac. Ukoliko želite štene dalmatinca, potrebno je da imate dosta vremena za njega, jak autoritet i sportske navike kako biste ga trenirali. Dalmatinac koji nije dovoljno fizički aktivan, može da postane destruktivan.

Uslovi odgoja i nega
Dalmatinac nije idealan pas za stan, ali ako ste spremni da ga nekoliko puta dnevno izvodite u duge i brze šetnje, može da bude srećan u stanu. Veoma je aktivan u zatvorenom prostoru i dobro bi bilo da ima na raspolaganju dvorište. Ne treba da živi napolju, jer ne podnosi hladnoću.
Njegova ogromna energičnost i izdržljivost zahteva svakodnevne duge i brze šetnje. Potrebno je da mu omogućite redovno istrčavanje na bezbednoj površini. Ukoliko nema dovoljno fizičke aktivnosti postaće destruktivan i neposlušan.
Dalmatinski pas se linja tokom cele godine, ali dva puta godišnje, u proleće i jesen se dosta linja. Zbog toga je neophodno redovno četkanje. Spada u čiste pse i nema miris. Većina dalmatinaca ne želi da se prlja i čak izbegava bare. Kupajte ga samo ako je neophodno.

Zdravstveni problemi
- Gluvoća ove rase je prilično česta, 10 – 12 % dalmatinaca se rodi gluvo. Sa 6 meseci starosti, radi se test na gluvoću.
- Sklonost stvaranju mokraćnog kamenca, izaziva blokadu urinarnog sistema.
- Kožne alergije

Životni vek: 10 do 12 godina

FCI standard:

Opšti izgled: Dalmatinac je uočljivo pegav, jak, mišićav i živahan pas. Simetričan je u svojim obrisima, bez grubosti i tromosti, sposoban da brzo trči i pri tome je vrlo izdržljiv.

Držanje i karakter: Mirne je ćudi, prijateljski raspoložen, nije prek ali ni suzdržljiv, bez agresivnosti i nervoze.

Glava i lobanja: Glava je dovoljno dugačka (u proporciji sa telom). Lobanja treba biti pljosnata, najšira između ušiju a na slepoočnicama dobro zaobljena. Mora formirati izraz- it stop. Bore nisu poželjne. Njuška je dugačka i snažna i ne sme biti šiljasta. Usne su dobro priležuće i ne smeju visiti opušteno. Nos je kod crno opeganog uvek crn a kod braon opeganog psa odgovarajuće braon.

Zubalo i zagriz: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zagri- zom.

Oči: Trebaju biti umereno razmaknute, srednje veličine, okrugle sjajne, svetlucave sa inteligentnim izrazom. Kod crno opeganog psa oči moraju biti tamne, a kod braon opeganog psa boje ćilibara.

Ivica kapaka je kod crno opeganih pasa crna a kod braon opeganih braon boje.

Uši: Visoko su usađene, srednje veličine i prilično široke u korenu. Priležuće uz glavu, postepeno se sužavaju do zaobljenih vrhova, tanke su i fine strukture i dobro opegane.

Vrat: Umereno je dugačak, dobro usađen i lagan. Prema glavi treba biti uži i sasvim bez fanona.

Telo: Grudi trebaju biti duboke i široke. Rebra su dobro zasvođena i greben dobro formi- ran. Leđa su snažna i ravna, slabine jako mišićave i blago zaobljene.

Rep: Doseže do skočnog zgloba, snažan u korenu, prema kraju se sužava i nikada nije grub. Ne sme biti usađen ni prenisko ni previsoko. Blago je savijen na gore, ali ni u kom slučaju zavijen. Poželjne su pege.

Noge

Prednje: Ramena su lagano kosa, potpuno formirana i mišićava. Laktovi usko priležu uz telo. Potpuno su ravne, jakih kostiju i snažne. Trebaju biti elastične.

Zadnje: Mišići jako razvijeni i dobro vidljivi. Koleni zglob dobro uglovan. Skočni zglob blaže uglovan. Gledano od pozadi zadnje noge su paralelne.

Šape: Okrugle, čvrste, sa dobro zasvođenim prstima (mačije šape) i okruglim žilavim, elastičnim jastučićima. Nokti su crni ili beli kod crno opeganog psa, odnosno braon ili beli kod braon opeganog psa.

Hod: Potpuna sloboda pri kretanju i ravnomerno, snažno, ritmično kretanje sa ispruženim korakom.

Gledano od pozadi noge se pokreću paralelno, zadnji deo tela ide tragom prednjeg dela tela. Kratak iskorak i ukrštanje nogu pri kretanju su mana.

Dlaka: Kratka, tvrda, gusta, glatka i sjajna.

Boja: Osnovna boja je čisto bela. Čistocrne pege kod crne obojenosti i jetrenobraon kod braon obojenosti. Pege ne smeju prelaziti jedna u drugu, trebaju biti okrugle i dobro ras- poređene. Veličina treba iznositi 2 do 3 cm u prečniku. Pege na glavi, na repu i na nogama trebaju biti manje.

Veličina: Uravnoteženost proporcija je od velikog značaja. Idealna visina: mužjak 56-61 cm, ženka 54-59 cm. Idealna težina: mužjak 27 kg - ženka 24 kg.

Mane: Svako odstupanje od navedenog mora se smatrati manom, čije vrednovanje treba stajati u tačnom odnosu prema stepenu odstupanja.

Diskvalifikacione mane: Pege u obliku ploče, monokl, trobojnost (crne i braon pege na istom psu), opeganost boje limuna, odnosno bronzana opeganost, ostale greške u pigmen- tu, plavo oko i čakarasto oko, izražen predgriz ili podgriz, gluvoća, entropija ili ektropija, izražen strah ili agresivnost.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa spuštena u skrotum.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 169
Datum upisa : 2013-04-28

http://srpskiradnipsi.serbianforum.info

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by imperator rascie kennel on Tue May 14, 2013 5:22 am

Evo ga jedan u lovu
avatar
imperator rascie kennel

Broj poruka : 212
Datum upisa : 2013-05-13

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by stanko on Tue May 14, 2013 5:53 am

To volim da vidim pravog radnog Dalmatinca.Odličan klip ,bravo imerator rascie kennel.Svaka čast.Baš me iznenadio ovaj klip uglavnom sam dalmatince viđao samo po parkovima i izložbama kao modni detalj.
avatar
stanko

Broj poruka : 148
Datum upisa : 2013-05-02

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by imperator rascie kennel on Tue May 14, 2013 9:48 am

To je pravi srcan pas,koji je u pravom smislu reci ZVER.Kada se potrefi izvorni gen,mnogi pitbulovi bi mu pozavideli na GAME.Inace je koriscen u nastanku mnogih rasa pasa nabrojacu samo neke:DOGO ARGENTINO,AMERICKI BULDOG,ENGLESKI BULL TERIJER...
avatar
imperator rascie kennel

Broj poruka : 212
Datum upisa : 2013-05-13

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by stanko on Tue May 14, 2013 11:49 pm

Vidi se da je pas kvalitetan i trebalo bi što više podsticati njegove radne karakteristike.
avatar
stanko

Broj poruka : 148
Datum upisa : 2013-05-02

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by imperator rascie kennel on Wed May 15, 2013 12:04 am

Ima moj komsija Dalmatinca,i osim ukucana nemoze niko da mu pridje,pas je cuvar za medalju.
avatar
imperator rascie kennel

Broj poruka : 212
Datum upisa : 2013-05-13

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by Srba on Wed May 22, 2013 8:55 am

Даламтинац је прави радни пас,ко га не познаје и цени га на основу изгледа јако би се преварио
avatar
Srba

Broj poruka : 32
Datum upisa : 2013-05-22

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by imperator rascie kennel on Wed May 22, 2013 9:36 am

Ovo je Dalmatinac koji se zove Vilser i koji uci decu u americi kako da se zastite od pozara:

Kako da ugase zapaljenu odecu sa sebe kotrljanjem,kako da se provuku ispod vatre i slicno da covek ne poveruje koliko su ovi psi inteligentni.
avatar
imperator rascie kennel

Broj poruka : 212
Datum upisa : 2013-05-13

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by Srba on Wed May 22, 2013 4:21 pm

Ето и глупи американци су схватили која је употребна вредност ове наше дивне расе,а наши конолози их користе само за позирање на изложбама.
avatar
Srba

Broj poruka : 32
Datum upisa : 2013-05-22

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by беливук on Thu May 23, 2013 11:50 pm

Невероватно шта све ови пси могу да се науче,и користе их само за изложбе,какав промашај.Права је штета оваквог пса користити само за ово [img][/img]
avatar
беливук

Broj poruka : 18
Datum upisa : 2013-05-23

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by dejanstrajinic on Fri May 24, 2013 12:15 am

Nemam nista protiv izlozbi,ako neidu na ustrb karaktera

dejanstrajinic

Broj poruka : 17
Datum upisa : 2013-05-24
Godina : 41
Lokacija : novi sad

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by imperator rascie kennel on Fri May 24, 2013 9:05 am

Kod izlozbenih pasa gleda se samo izgled,i tako se radi selekcija,tu je karakter na II mestu.Cesto zbog incesta,bude dosta i bolesti kod takvih pasa,dok je prirodna,radna selekcija surova,ali najbolja.U priplod ide samo ono sto je zdravo.
avatar
imperator rascie kennel

Broj poruka : 212
Datum upisa : 2013-05-13

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by karlito on Sat May 25, 2013 6:49 am

imperator rascie kennel wrote:Kod izlozbenih pasa gleda se samo izgled,i tako se radi selekcija,tu je karakter na II mestu.Cesto zbog incesta,bude dosta i bolesti kod takvih pasa,dok je prirodna,radna selekcija surova,ali najbolja.U priplod ide samo ono sto je zdravo.
Slazem se sa ovim u potpusnosti.
Evo po ovim psima se vidi da im je urodjeno da budu lovci
avatar
karlito

Broj poruka : 40
Datum upisa : 2013-05-25
Godina : 31
Lokacija : Beograd

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by pedjab on Sat May 25, 2013 9:41 am

Samo njuska i prati trag to je to

pedjab

Broj poruka : 10
Datum upisa : 2013-05-25

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by lukabraci on Sat May 25, 2013 10:09 am

pedjab wrote:Samo njuska i prati trag to je to
Osim nosa ovi psi imaju i veliko srce,pogledajte kako cepaju vepra na snimku gore

lukabraci

Broj poruka : 14
Datum upisa : 2013-05-25

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by spskibandog on Sat May 25, 2013 10:42 am

pedjab wrote:Samo njuska i prati trag to je to
Urodjeno im je to verovatno,samo malo je ovih nasih pasa u Srbiji i Balkanu uopste.Dalmatinac je pas koji je jako opasan,ko ga ne zna prevario bi se zesce zbog crtaca i filmova verovatno

spskibandog

Broj poruka : 15
Datum upisa : 2013-05-25

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by grey on Sun May 26, 2013 2:21 am

Lepi psi

grey

Broj poruka : 25
Datum upisa : 2013-05-26
Godina : 34
Lokacija : Nestin

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by danilopetrovic on Sun May 26, 2013 5:37 am

imperator rascie kennel wrote:Ovo je Dalmatinac koji se zove Vilser i koji uci decu u americi kako da se zastite od pozara:

Kako da ugase zapaljenu odecu sa sebe kotrljanjem,kako da se provuku ispod vatre i slicno da covek ne poveruje koliko su ovi psi inteligentni.
Ovaj samo sto ne zna da prica,ostale sve radnje radi

danilopetrovic

Broj poruka : 36
Datum upisa : 2013-05-26
Godina : 31
Lokacija : Indjija

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by apach on Sun May 26, 2013 6:39 am

Dobar dan,
Ja kuci imam zenku dalmatinca vec 12 godina,i mogu vam reci da su to izuzetno ostri psi.Niko nemoze da udje u dvoriste bez dozvole,mene je dva puta odbranila od jednog komsije pijanice koji kad popije voli da maltretira po ulici Very Happy .Kad je pustim u neku sumu pored neke bare ovde kod nas uvek nesto istera ili fazana ili patke itd....Sada pored nje imam i nem.ovcara,koji sto se tice cuvanja nemoze da se meri sa njom.Jednom je cak tecu uhvatila za grudi kada je usao u dvoriste na svoju ruku da ostavi cvarke,a nas nije bilo kuci.Sva sreca nosio je perjanu jaknu pa je prosao bez nekih ozbiljnih povreda.

apach

Broj poruka : 25
Datum upisa : 2013-05-26

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by pitsrbija on Sun May 26, 2013 7:53 am

apach wrote:Dobar dan,
Ja kuci imam zenku dalmatinca vec 12 godina,i mogu vam reci da su to izuzetno ostri psi.Niko nemoze da udje u dvoriste bez dozvole,mene je dva puta odbranila od jednog komsije pijanice koji kad popije voli da maltretira po ulici Very Happy .Kad je pustim u neku sumu pored neke bare ovde kod nas uvek nesto istera ili fazana ili patke itd....Sada pored nje imam i nem.ovcara,koji sto se tice cuvanja nemoze da se meri sa njom.Jednom je cak tecu uhvatila za grudi kada je usao u dvoriste na svoju ruku da ostavi cvarke,a nas nije bilo kuci.Sva sreca nosio je perjanu jaknu pa je prosao bez nekih ozbiljnih povreda.
Kada se potrefi taj izvorni gen,ni jedan pit mu nije ravan,jel imas neku sliku od psa da vidimo?

pitsrbija

Broj poruka : 20
Datum upisa : 2013-05-26

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by sanguemagnifica on Mon May 27, 2013 6:55 am

Pre nego sto cu poceti da drzim Kane Korso,imao sam muzjaka Dalmatinka koji se zvao Marko,bio je odlican pas.Dobar cuvar,uginuo je sa 15 godina starosti

sanguemagnifica

Broj poruka : 14
Datum upisa : 2013-05-27

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by danilopetrovic on Mon May 27, 2013 7:31 am

Kod nas ih slabo koriste u lovu,ali mi se svidjaju kao rasa

danilopetrovic

Broj poruka : 36
Datum upisa : 2013-05-26
Godina : 31
Lokacija : Indjija

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by imperator rascie kennel on Mon May 27, 2013 9:29 am

Vecinom su kod nas izlozbeni psi,ali ima i radnih sigurno kao onaj sto cepa divlju svinju.Skoro sam video da ih poklanjaju
http://forum.krstarica.com/showthread.php/256051-Poklanjamo-4-odrasla-dalmatinca
avatar
imperator rascie kennel

Broj poruka : 212
Datum upisa : 2013-05-13

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by grey on Mon May 27, 2013 10:19 am

Steta da ovakvi psi zavrse na ulici,katastrofa.Ali mi nisu jasni ni ti ljudi sto drze te azile i sve pse kastriraju,ko ce to da usvoji,mozda bi neki odgajivac uzeo psa za priplod a oni ga sterilisu,to mi se nesvidja nikako

grey

Broj poruka : 25
Datum upisa : 2013-05-26
Godina : 34
Lokacija : Nestin

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by apach on Mon May 27, 2013 1:12 pmevo jedne slike kuje o kojoj sam pricao

apach

Broj poruka : 25
Datum upisa : 2013-05-26

Back to top Go down

Re: DALMATINAC

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum