SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

RODEZIJSKI RIDŽBEK-RHODESIAN RIDGEBACK

Go down

RODEZIJSKI RIDŽBEK-RHODESIAN RIDGEBACK

Post by Admin on Tue May 14, 2013 3:13 am

Originalni naziv RHODESIAN RIDGEBACK
FCI standard broj : 146 / Grupa : 6
Zemlja porekla Južna Afrika Odgajivačnice


Opšti izgled: Lep, snažan, mišićav i aktivan pas, harmoničnog izgleda, kod odmerenih brzina veoma izdržljiv.

Karakteristika: Na leđima je karakteristična šara - „ridž", napravljena od dlake koja raste u suprotnom smeru od ostale dlake. Ova šara je očigledna rasna oznaka. Zbog toga mora biti jasno ograničena, simetrična i sa špicastim završetkom. Počinje neposredno iza plećki, produžava se do kukova. Srne da ima samo dva identična zavoja koji leže tačno jedan preko puta drugog. Donja ivica zavoja ne sme da se pruža više od 1/3 ukupne šare. Šara treba da je široka oko 5 cm.

Narav: Inteligentan, plemenit. Uzdržljiv prema stranim licima, ipak bez znakova ujedljivosti ili plašljivosti.

Glava i lobanja: Glava je primerene dužine, lobanja ravna i prilično široka između ušiju, u mirovanju bez kožnih nabora na čelu. Stop treba da je dobro izražen. Nosna pečurka je crna ili braon u skladu sa bojom dlake. Crnoj nosnoj pečurci odgovaraju tamne oči, a ako je braon oči treba da su boje ćilibara. Njuška je duga, duboka i snažna, usne suve i dobro zatvarajuće.

Oči: Rastojanje između očiju treba da je toliko da su oči harmonično smeštene. Oči treba da su jasne i zračeće sa inteligentnim izrazom. Boja očiju treba da je u saglasnosti sa bojom dlake.

Uši: Srednje velike, visoko usađene. Treba da su prilično široke u korenu i da se produžavaju ka zaobljenom vrhu. Nošene su čvrsto priležuće uz glavu.

Zubalo: Vilice su snažne i imaju perfektno, pravilno i potpuno makazasto zubalo. Gornji sekutići naležu bez međuprostora na donje, zubi stoje vertikalno u vilici. Zubalo je dobro razvijeno. Zubi, posebno očnjaci su snažni.

Vrat: Snažan i prilično dug i nema slobodne kože na guši.

Prednji deo: Plećke su kose suve i dobro mišićave. Prednje noge su apsolutno ravne i sa snažnim kostima. Laktovi leže čvrsto uz telo.

Telo: Grudni koš nije širok, ipak dubok i prostran. Rebra treba da su srednje zaobljena - nikako bačvasta. Leđa su snažna, slabine jake, mišićave i blago olučaste.

Zadnji deo: Mišići zadnjeg dela treba da su suvi i jasno ocrtani. Koleni zglob dobro uglovan, nisko postavljen skočni zglob.

Šape: Kompaktne sa dobro zaobljenim prstima. Jastučići okrugli, elastični i otporni. Zaštićene od dlake između prstiju i jastučića.

Rep: Snažan u korenu, sužava se ka vrhu. Ne treba da je ni visoko ni nisko usađen. Nošen je u blagom luku, uzdignut ali nikada zamotan.

Kretanje: Ravno, slobodno i aktivno.

Dlaka: Kratka i gusta. Glatka i sjajna, ali nikada vunasta ili svilasta.

Boja: Varijacije od svetio do crveno pšenična. Glava telo, noge i rep treba da su jedin- stvenog tona. Nešto belog na prsima i prstima je dozvoljeno ali prevelika belina na ovim mestima, na stomaku i gornjem delu šapa je nepoželjna. Dozvoljena je tamnija njuška i tamnije uši.

Veličina: Poželjno za mužjake: minimum 63,5 cm, a maksimum 68,5 cm, za ženke min- imum 61 cm, maksimum 66 cm.

Mane: Svako odstupanje od gore navedenog ima se smatrati greškom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 169
Datum upisa : 2013-04-28

http://srpskiradnipsi.serbianforum.info

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum