SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

Tibetanski Mastif-TIBETAN MASTIFF

Go down

Tibetanski Mastif-TIBETAN MASTIFF

Post by Admin on Tue May 14, 2013 1:58 am

TIBETSKI MASTIF
Originalni naziv TIBETAN MASTIFF
FCI standard broj : 230 / Grupa : 2
Zemlja porekla Tibet Odgajivačnice

Temperament
Tibetski mastif je hrabar, neustrašiv, miran i obazriv. Izuzetno je odan svojoj ljudskoj porodici. Ima dubok glas i lajaće noću ako ga ostavite napolju, ali u kući je miran i tih. Izuzetan je čuvar stoke i lako će da savlada vuka ili čak leoparda koji se približi stoci koju čuva. Lako ga je naučiti higijenskim navikama. Iako je ogroman, kasno sazreva u odnosu na druge rase, pa dugo nosi osobine šteneta.
Tibetskom mastifu je potreban strog, autoritativan i dosledan vlasnik kako ne bi postao tvrdoglav, neposlušan i previše protektivan. Ima jaku želju da udovolji čoveku. Nežan je i dobar sa decom, ali može da bude nepoverljiv prema strancima ukoliko nije dobro socijalizovan. Mastifi su generalno instiktivno dobri čuvari porodice i njihove imovine. Stabilan, dobro izbalansiran i treniran pas je dobar prema ostalim životinjama. Prema drugim psima neće biti agresivan ukoliko je vlasnik sposoban da mu objasni da je agresija nepoželjno ponašanje. Tibetski mastif neće da sluša komande ako oseti da je on mentalno jači od čoveka koji ga trenira. Vlasnik treba da poseduje prirodni dar za autoritet. Cilj treninga je da se vlasnik nametne kao “vođa čopora”. Prirodni instikt i potreba psa je hijerarhija u čoporu. Kada mi, ljudi, živimo sa psom, postajemo njegov čopor koji mora da ima vođu. Granice moraju da budu jasne, a pravila ponašanja stroga. Svi ljudi u porodici moraju hijerarhijski da budu iznad psa. Jedino tako, komunikacija na relaciji čovek – pas može da bude uspešna.
Tibetski mastif može da bude odličan porodični pas uz pravilan trening, odgoj i adekvatnu socijalizaciju. Ovaj pas se ne preporučuje neiskusnim vlasnicima.

Istorijat
Tibetski mastif potiče od čuvenih tibetskih pasa od kojih su nastali i skoro svi, širom sveta danas poznati mastifi i molosi. Drevni tibetski mastif je verovatno nestao oko 1100 godina pre naše ere. Ti drevni mastifi su se razvili u tibetske mastife koje danas poznajemo u vreme kada su bili izolovani na Himalajima u Tibetu tokom nekoliko vekova. Uzgajani su da bi čuvali imovinu. Tokom dana, tibetanci su ove pse držali zatvorene, a noću su ih puštali na slobodu kako bi čivali celo selo. Često su vezali štenad da ne bi ispoljavali agresiju. Dok su pastiri vodili stoku u planinu na pašu, ostavljali su mastife da čuvaju porodicu i imovinu. Tibetanci veruju da je ovaj mastif nastao od lava i da su u njegovom telu zarobljene duša monaha koje nisu otišle u raj. Takođe, prema verovanju, ovaj pas donosi vlasniku sreću, zdravlje i sigirnost.
Tibetski mastif je praktično bio u izolaciji sve do sredine XIX veka, kada je kraljica Viktorija dobila jednog psa, a ubrzo je i još pasa uvezeno u Englesku. Britanci su uveli standard i počeli da ih uzgajaju.
Marko Polo je prilikom svojih putovanja opisao tibetskog mastifa kao “psa visokog kao magarac, a glasa dubokog kao u lava”. Danas je ova rasa retka u Tibetu, više se gaji u Evropi, SAD i Velikoj Britaniji. Nedavno je postala i statusni simbol u Kini.

Uslovi odgoja i nega
Tibetski mastif može da živi u stanu ako se dovoljno trenira. U zatvorenom prostoru je skoro neaktivan. Potrebna mu je svakodnevna šetnja. U toku šetnje, pas mora uvek da bude iza ili ispred vlasnika. Dok je štene, šetnja treba da bude umerena.
Za ženku ovog mastifa je specifično da samo jednom godišnje može da rađa, a na svet donese od 5 do 12 štenaca u jednom leglu.
Potrebno ga je redovno četkati. Linja se jednom godišnje na proleće, a zimi mu je krzno izuzetno gusto. Intenzivno linjanje traje oko mesec dana.

Zdravstveni problemi
- displazija kukova
- problemi sa štitnom žlezdom
- kožna oboljenja
- infekcije ušiju
- nasledna demijelinativna neuropatija

Životni vek oko 15 godina

FCI standard:

Opšti opis: Snažan, težak, lepo građen, obdaren dobrim skeletom, impresonira svojim izgledom na veličanstven način, dobronameran je.

Karakteristike: Dobar drug; pas čuvar i pas za zaštitu; formira se polako, pa ženke dostižu svoj najbolji oblik od 2. do 3. a mužjaci bar 4 godine.

Temperament: Distanciran i zaštitnički.

Glava i lobanja: Glava je dosta velika, teška i jaka. Lobanja masivna; potiljna kvrga i stop su jako izraženi. Dužina lobanje, od potiljka do stopa jednaka je dužini ličnog dela glave (od stopa do vrha nosne pečurke) koji može da bude i nešto kraći. Njuška je pristojne širine, vrlo popunjena i kvadratična, gledana od napred i iz profila. Nosna pečurka je široka i veoma pigmentovana; nozdrve su vrlo otvorene. Usne su vrlo razvijene i sa strana su umereno opuštene. U zrelim godinama razvija se nekoliko nabora na glavi od regije
iznad oka do uglova usana.

Oči: Veoma izražajne, srednje su dimenzije. Boja kestenjasta, u svim nijansama. Oči su vrlo razmaknute, ovalne i blago kose.

Uši: Srednje veličine, trouglastog oblika, oborene i opuštene. Padaju ka napred i više uz glavu. Pas ih podiže kada je u pažnji. Koža (usna školjka) je pokrivena mekom i kratkom dlakom.

Vilice: Makazast ugriz. Vilice su jake i zubalo je savršeno makazasto, pravilno i potpuno, što znači da gornji sekutići pokrivaju donje u tesnom kontaktu, a usađeni su pod pravim uglom u odnosu na vilicu. Prihvata se i klještast raspored sekutića. Od primarnog je značaja da se zubi uklapaju bez pomeranja u cilju očuvanja kvadratičnosti njuške.

Vrat: Snažan, mišićav, zaobljen, veliki podgušnjak je nepotreban. Vrat je pokriven gustom grivom čija dlaka je uspravna.

Prednje noge: Plećke vrlo kose, mišićave, kosti jake. Noge su prave i došaplja su jaka i blago nagnuta. Svi delovi nogu su dobro odlakani.

Telo: Snažno, ravnih leđa, mišićavo, sapi su skoro neprimetne. Grudni koš je dubok, umerene je veličine, rebra su umereno povijena tako da grudni koš ima oblik srca. Grudna kost je spuštena ispod laktova. Dužina tela je nešto veća od visine grebena.

Zadnje noge: Snažne, mišićave, veoma uglovane što potiče od vrlo uglovanih kolena i čvrstih, vrlo spuštenih skočnih zglobova. Od pozadi noge su paralelne. Odstranjivanje petog prsta, jednog ili oba, je neobavezno.

Šape: Dovoljno velike, jake, zbijene. Mačje šape, vrlo odlakane među prstima.

Rep: Srednje dug do dug, ali ne prelazi skočni zglob. Usađen je visoko u nivou gornje linije. Uvijen je sa strane, na leđima. Bogato je odlakan.

Kretanje-hod: Hod moćan, neusiljen, uvek lak i elastičan. Pri brzom kretanju pas teži da približi noge u središnjoj ravni. Korak izgleda lak i odmeren.

Dlaka: Kod mužjaka osetno gušća nego kod ženki. Kvalitet je važniji nego kvantitet. Dlaka je pre svega duga i gusta. U zimsko mperiodu prisutna je gusta podlaka, koja je proređena u letnjim mesecima. Dlaka je tanka, ali oštra; prava je i polegla. Nikada nije svilenkasta, kovrdžava ili talasasta. Podlaka je gusta, zapravo vunasta kada je ima. Vrat i plećke obiluju bogatom dlakom koja izgleda kao griva. Rep je bujan, pokriven gustom dlakom. Zadnje noge obogaćene su resama na zadnjim delovima butina.

Boja: Intenzivno crna, crna ili boja plamena (crno-riđa), kestenjasta, različiti tonovi zlatne, različiti tonovi sive kao i siva sa zlatastim oznakama. Boja plamena kreće se od izrazite do svetlije riđe. Prihvata se bela zvezda na grudima. Male bele oznake na šapama se tolerišu. Pege boje plamena i zlataste pege pojavljuju se iznad očiju, na donjim delovima nogu i na kraju repa.

Visina: Bar 66 cm za mjužjake i 61 cm za ženke.

Mane: Svako odstupanje od prethodno navedenog treba razmatrati kao manu koja treba da se kažnjava u funkciji njene ozbiljnosti.

Napomena: Mužjaci treba da imaju dva testisa naizgled normalna, potpuno spuštena u skrotum.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 169
Datum upisa : 2013-04-28

http://srpskiradnipsi.serbianforum.info

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum