SRPSKI RADNI PSI-SERBIAN WORKING DOGS

FOKSTERIJER OŠTRODLAKI-

Go down

FOKSTERIJER OŠTRODLAKI-

Post by Admin on Tue May 14, 2013 2:16 am

Originalni naziv FOX TERRIER-WIRE
FCI standard broj : 169 / Grupa : 3
Zemlja porekla Engleska Odgajivačnice

Narav

Oštrodlaki foks terijer je hrabar i odvažan pas. Veseo, umiljat, živahan i voli naročito da se igra sa decom. Veoma je odan i vezan za porodicu, posebno uživa u njihovom društvu. Foks terijer ima jak lovački nagon, pa može da se desi da lovi pa čak i ubije druge životinje kao što su zečevi ili ptice. Ovog psa treba da čuveto u dobro ograđenom dvorištu, jer voli da luta i istražuje okolinu. Ukoliko se socijalizuje i druži sa drugim psima dok je štene, rado će ih i kasnije prihvatiti. Veoma su inteligentni i lako uče trikove. To je relativno dominantan, veoma energičan pas koji može da postane isfrustriran bez dovoljno adekvaktne psiho – fizičke vežbe. Nije im dovoljan samo telesni, već i mentalni trening. Najvažnije je da ovom terijeru budete apsolutno strog i principijalan vođa „čopora“. Ako oseti da ste blag gazda, može da razvije „sindrom malog psa“ što dovodi do veoma ozbiljnih devijacija u ponašanju kao što je: neprestano lajanje, ljubomora, skakanje po nameštaju, destruktivnost, anksioznost usled samoće, agresivnost, samovolja, nepoverljivost, pa čak i ujedanje ljudi. Takođe, mogu da postanu svadljivi, prgavi i impulsivni u cilju odbrane sopstvene alfa pozicije u porodici. Treba da znate, da to nisu urođene slabosti fox terijera, već osobine koje nastaju usled neadekvatnog odnosa između psa i njegovog vlasnika, odnosno nepravilnim ponašanjem prema psu. Potrebna su mu dosledna pravila ponašanja, jasne granice ponašanja, kao i svakodnevna šetnja sa porodicom i trčanje.


Uslovi odgoja i nega

Foks terijeri se dobro snalaze u stanu ako dovoljno šetaju. Veoma su aktivni u zatvorenom prostoru i nije im neophodno dvorište. Potrebna im je svakodnevna šetnja i trčanje u bezbednom okruženju. Ima jak lovački nagon, pa ga ne puštajte u blizinu manjih životinja. Ako je vaš foks terijer samo ljubimac, dovoljno je da ga četkate i kupate samo ako je neophodno. Ali, ukoliko ga spremate za izložbe, potrebno je šišanje nekoliko puta godišnje i posete frizerima za pse koji najbolje znaju kako da im dlaka izgleda idealno za reviju. Oštrodlaki foks terijer se malo ili ni malo linja, pa je pogodan za ljud alergične na pseću dlaku.

Zdravstveni problemi

Skloni su epilepsiji, pretpostavlja se da imaju genetske predispozicije za tu bolest. Mogući su problemi sa očima kao što je katarakta. Dešava se da uganu rame.

Životni vek 15 i više godina

Opšti izgled: Aktivan i preduzimlji, snažnog kostura i građe, iako malih dimenzija, nikad težak i glomazan. Telesni sklop je u savršenoj ravnoteži, ovo se naročito odnosi na proporcije između lobanje i njuške, a visina grebena i dužina tela od ramenog zgloba do sednih kvrga, približno je ista. U stavu liči na lovačkog konja kratkih leđa. Pokriva veliki prostor.

Temperament: Oprezan, brz u akciji, oštrog izraza, na vrhovima prstiju očekuje, blago provokativan. Prijateljski nastrojen, druželjubiv i neustrašiv.

Lobanja: Gornja linija lobanje skoro ravna, blago pada, postepeno smanjujući širinu ka očima.

Stop: Blag.

Nos: Crn.

Njuška: Mala razlika u dužini između lobanje i ličnog dela. Ako je njuška primetno kraća, glava izgleda slabo i nedovoljno razvijeno. Lični deo se postepeno spušta od očiju prema njušci. Blagi prelom (stop) na mestu gde počinje čelo, ali nije udubljen niti grubo prelomljen ispod očiju. Tu njuška treba da bude puna. Pune i okruglaste koonture su nepoželjne.

Vilice/zubi: Jake vilice, sa perfektnim, potpunim i pravilnim makazastim zagrizom, pri čemu gornji sekutići prisno naležu na donje, vertikalno su usađeni u vilicu. Prejako razvijene kosti i mišići vilica nisu estetski i treba ih izbegavati.

Oči: Tamne, vatrene i inteligentne, umereno male, nisu ispupčene. Oblik treba da im je što okrugliji. Nisu razmaknute, niti suviše visoko postavljene ka lobanji i nisu suviše blizu ušiju. Svetle oči su krajnje nepoželjne.

Uši: Male, u obliku slova"V", umerene debljine, prednji deo je izrazito previjen i pada ka napred prema obrazima. Gornja linija usnog prevoja je iznad nivoa lobanje. Uspravne uši, uši u obliku lale ili nizine uši su krajnje nepoželjne.

Vrat: Prav, mišićav, dobre dužine. Širi se prema ramenima, bez podgušnjaka, lepo izvajan gledano iz profila.

Leđa: Kratka, ravna i čvrsta, bez labavosti.

Slabine: Mišićave, blago zaobljene. Kratke, povezane.

Grudi: Duboke, prednja rebra umereno zaobljena, zadnja rebra duboka, dobro zakrivljena.

Rep: Kupira se. Visoko usađen, uspravno nošen, nikada savijen ka leđima ili zarolan. Snažan je i dobre dužine.

Prednji deo: Gledano spreda, lopatice su skoro vertikalne i spuštaju se od spoja u predelu vrata do vrha ramena, koja treba da su lepo oblikovana. Gledano iz profila, lopatice su dugačke, kose i nagnute unazad. Greben uvek jasno izražen. Grudi duboke, nisu široke. Gledano iz bilo kog ugla, prednje noge su prave, sa snažnim kostima do šapa. Laktovi dobro priležu uz telo, slobodno se kreću, stoje pravo u kretanju.

Zadnji deo: Jak, mišićav, bez padanja ili čučanja. Kombinacija kratkih potkolenica i ravnog kolena je krajnje nepoželjna.

Butine: Dugačke i snažne.

Koleno: Dobro savijeno, nikada okrenuto unutra ili napolje.

Skočni zglob: Dobro spušten.

Došaplja: Vertikalna i paralelna gledano od pozadi.

Sape: Okrugle, kompaktne, sa malim, debelim i otpornim jastučićima, prsti umereno zaobljeni. Nikada okrenute unutra ili napolje.

Kretanje: Prednje i zadnje noge kreću se pravo napred i paralelne su. Laktovi se kreću slobodno i paralelno sa telom. Kolena nikada nisu okrenuta napolje ili unutra. Dobar potisak dolazi od elastičnih zadnjih nogu.

Dlaka: Gusta, vrlo oštra. Od 2 cm na ramenima do 4 cm na grebenu, leđima stranama grudi, prednjem i zadnjem delu, sa kratkom i mekom podlakom. Dlaka na leđima i nogama je grublja nego sa strane. Dlaka na vilicama je oštra i dovoljno duga da daje utisak snage ličnom delu. Dlaka na nogama je gusta i oštra.

Boja: Dominira bela, sa crnim, crnim i plamenim ili plamenim oznakama. Tigrasta, crvena, boje jetre i plavičaste oznake su nepoželjne.

Veličina: Visina u grebenu ne treba preći 39 cm za mužjake, a ženke su nešto niže. Idealna težina mužjaka u izložbenoj kondiciji je 8,25 kg a ženke su nešto lakše.

Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje mora stajati u tačnoj srazmeri sa stopom izraženosti.

N. B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 169
Datum upisa : 2013-04-28

http://srpskiradnipsi.serbianforum.info

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum